Entitats ecologistes i experts denuncien que el rodatge a la Roca Grossa perjudica el corb marí

  • L’entitat Natura Maresme denuncia la insensibilitat de l'administració per no tenir en compte l’hàbitat de l’animal i permetre la filmació

  • Els sorolls de la maquinària i les restes de materials deixats a l’aigua obliguen a la població d’ocells, que és la més baixa dels últims 10 anys, a abandonar la zona

Membres del rodatge deixant peces i objectes de grans dimensions a la zona on hi habita el corb marí. (Foto: Natura Maresme)

2024-09-15T09:22:47+01:0015/09/2024|

El rodatge que s’està portant a terme en aquests moments a la Roca Grossa està fent malbé l’hàbitat del corb marí emplomallat, segons denuncien les entitats ecologistes i els experts. Es tracta d’una espècie catalogada com a “vulnerable a l’extinció” i, per tant, es considera un animal protegit per la legislació vigent, tant a nivell català i estatal com europeu. 

La llei de protecció dels animals estableix que “no s’hi pot permetre cap activitat que perjudiqui o pugui perjudicar l’espècie o la població per a la protecció de la qual s’ha fet la declaració”. És a dir, en aquest sentit, el rodatge de la Roca Grossa estaria incomplint la normativa, ja que els sorolls de la maquinària i les restes de materials que s’han deixat a l’aigua per la filmació han perjudicat la colònia de corbs marins fins al punt que aquests ja no es veuen a la cala i, segons els experts, han abandonat la zona. 

L’entitat ecologista Natura Maresme ha criticat que el Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica hagi actuat amb “manca de sensibilitat” i hagi autoritzat el rodatge sense tenir en compte que la Roca Grossa és l’hàbitat d’una de les colònies més grans del país. De fet, l’entitat s’ha posat en contacte amb el departament i també amb els Agents Rurals i els ajuntaments de Sant Pol i Calella per posar-los al corrent de la situació i que puguin actuar en conseqüència. “Qui ha fet aquest informe no ha tingut en compte l’existència d’aquest ocell. No estem en contra de ningú, però les coses s’han de fer ”, explica el coordinador de Natura Maresme, Oriol Bassa. 

Una població d’ocells a la baixa

La presència de corbs marins a Calella es pot considerar, a dia d’avui, un privilegi. Bassa assegura que “els calellencs heu de tenir clar que aquest patrimoni té el mateix valor que l’Església i li heu de donar el valor que té”. El corb marí emplomallat, és un ocell de la família dels “falacrocoràcids”, de plomatge negre i que necessita de zones rocoses prou altes per construir els seus nius, per descansar i també per caçar. Els corb marins es poden capbussar a l’aigua fins a 60 metres de profunditat per capturar els peixos amb els seus becs adaptats. 

Les condicions naturals de la Roca Grossa i la quantitat de menjar disponible la fan una de les localitzacions del Maresme més adequades per la seva criança, d’aquí la importància de preservar la cala contra les actuacions incíviques que els experts denuncien que hi ha a la zona. “És un animal que necessita zones tranquil·les. Els banyistes de dia acostumen a ser respectuosos amb aquests animals, però malauradament en els darrers anys s’han fet molts concerts a la zona i també hi ha gent que a la nit fa acampades amb música, llums i botellons”, explica el biòleg i investigador de la Universitat de Girona, Carles Tobella. 

Al Maresme hi ha hagut, fins ara, dues colònies importants d’aquests animals. La més petita es troba a Arenys de Mar, on hi ha una vintena d’exemplars. A Calella se’n troben una vuitantena, que sembla una xifra alta, però que en realitat són números que estan a la baixa. Segons Tobella, “l’any passat a la Roca Grossa hi havia entre 100 i 120 ocells, però les molèsties que pateix l’animal ha fet que la seva població s’hagi reduït bastant, fins el punt de que comenci a ser alarmant”. L’expert afegeix que aquest és l’any amb la població de corbs marins més baixa a Calella des de 2014, mentre que la més alta va ser fa cinc anys amb 220 ocells.

El corb marí és un animal pròpiament aquàtic i també migratori. (Foto: arenyautes)

Prohibida la pesca per protegir el corb marí

Els pescadors també poden ser un problema pels corbs marins. Degut a que l’animal es submergeix per aconseguir menjar, sovint hi ha hagut captures accidentals o l’animal  ha confós l’esquer de l’ham amb aliment i s’ha fet mal. Els pescadors també poden ser un problema pels corbs marins. Degut a que l’animal es submergeix per aconseguir menjar, sovint hi ha hagut captures accidentals o l’animal  ha confós l’esquer de l’ham amb aliment i s’ha fet mal. Per evitar aquestes situacions i protegir el corb marí, l’Ajuntament va prohibir la pesca esportiva a la Roca Grossa l’any 2021. La prohibició, de fet, s’aplica a tota la Platja de les Roques, que va de la platja de Garbí fins al límit amb Sant Pol de Mar.

Precisament, Carles Tobella i l’Associació de Naturalistes del Montnegre i la Tordera van assessorar al consistori de les característiques i la importància d’aquesta colònia per tal d’aplicar aquesta mesura.

Comparteix el contingut!

Go to Top