Comencen les obres per adequar la bassa de la Pedrera del Parc Dalmau

  • S’ha tancat i senyalitzat l’accés a la bassa per tal d’iniciar la reforma de la zona, amb un cost de 75 mil euros

  • Es recuperarà l’espai, que portava anys sec, tornant-lo a omplir d’aigua i creant un mirador

S'han posat les tanques amb la senyalització de les obres i no es pot accedir a la bassa. (Foto: CalellaCOM)

2024-09-14T17:23:46+01:0014/09/2024|

L’accés a la bassa de la Pedrera del Parc Dalmau s’ha tancat i senyalitzat per iniciar les obres de renovació de l’espai. Era una reivindicació dels Amics del Parc Dalmau, que demanaven recuperar l’aigua de la bassa i ampliar la fauna i la flora de la zona. El projecte inclou també crear-hi un mirador per contemplar la pedrera.

L’empresa de jardineria barcelonina J.M. Fondevila, S.L. és l’encarregada d’executar les obres per un preu de 75 mil euros, 5 mil euros per sota del preu de sortida que oferia l’Ajuntament. La durada prevista pels treballs és de 3 mesos.

Recuperació de l’aigua i nova fauna i flora

Els treballs per recuperar la bassa es basen en substituir les actuals instal·lacions del circuit hidràulic i renovar-les, netejant la bassa, retirant les pedres existents i reparant les parts malmeses del mur de pedra. També preveu instal·lar un mirador, tanques i baranes, a més de senyalització ambiental i pedagògica, amb l’objectiu que es converteixi la zona en un punt de divulgació i educació ambiental.

Recreació virtual de la futura bassa de la Pedrera. (Foto: EliseuPaisatgista)

El projecte l’ha dissenyat el paisatgista Eliseu Guillamon, qui també ha elaborat el Pla Director del Parc Dalmau i altres reformes de parcs com el de les Veles i la plaça Jaume Marxuach. El document preveu plantar diferents tipus d’arbustos i flors, tant aquàtiques a l’interior de la bassa com pels voltants. Pel que fa als animals, el document planteja que la creació de l’espai d’aigua atraurà diferents espècies d’insectes i amfibis, com granotes i salamandres, però també de rèptils com serps i llangardaixos, i proposa la creació d’un jardí de papallones.

Malgrat el projecte afirma que es faran les “mínimes” actuacions necessàries, en els treballs previstos es descriu “l’enderroc del mur de contenció de pedra”, un fet que modificaria en gran mesura l’espai. A les recreacions virtuals incloses en el document també es pot veure que no hi són les dues casetes dels costats de la bassa, que actualment utilitzen els Amics del Parc Dalmau per guardar el material amb el qual fan les tasques de manteniment al parc.

Un projecte polèmic

La recuperació de la bassa no ha estat un projecte prioritari, sinó que ha portat polèmica. Els Amics del Parc Dalmau van presentar un ambiciós primer projecte als Participatius de 2017 que tenia un pressupost molt elevat i no es va poder executar. L’any 2019 ho van tornar a intentar reduint les actuacions i també la inversió necessària, però tampoc es va fer perquè el govern va optar per prioritzar el parc del Passeig. Els partits d’esquerres de l’oposició van unir-se per intentar tirar endavant la bassa, però no va ser fins l’any passat que es va incloure al pressupost per un acord entre els Comuns i el govern, que tot just s’executa ara.

Comparteix el contingut!

Go to Top