Xavier Amor: “Tenia la promesa interna de recuperar el temps perdut a Poblenou”

  • Amor ha deixat l’alcaldia de Pineda aquest dilluns després de 17 anys com alcalde en els quals destaca “l’acompanyament a la gent” i haver complert la seva promesa de dotar de serveis Poblenou

  • Afirma que es mantindrà a prop dels ajuntaments en el seu nou càrrec com a secretari de governs locals amb el repte de desenvolupar una llei de finançament local

2024-09-02T20:24:56+01:0002/09/2024|

Xavier Amor ha posat aquest dilluns el punt i final a la seva etapa com a alcalde de Pineda de Mar. Ho ha fet en un ple multitudinari que s’ha traslladat a l’Auditori per tal d’acollir les desenes de veïns i veïnes i autoritats que l’han acompanyat en el moment de traspàs la vara que ha ostentat durant 17 anys. Visiblement emocionat, Amor ha agraït el suport de totes les persones que l’han acompanyat al llarg dels anys, especialment als seus fills, moment en què no ha pogut contenir les llàgrimes. “Li he dit al meu fill que el president m’ha encomanat ser l’alcalde de tots els alcaldes”, ha explicat en el seu parlament, en referència al nou càrrec com a secretari de governs locals.

Fent la vista enrere, s’enorgulleix d’haver “donat una volta” a Poblenou, el seu barri.

La veritat és que sempre s’havia dit que s’havia mirat poc pel barri i hi tenia un deute; també era una promesa interna que m’havia fet, que si arribava a ser alcalde, havia de recuperar el temps perdut en el barri i dotar-lo de serveis”.

Per complir aquesta promesa, el ja exalcalde enumera “la construcció de la biblioteca nova, el centre cívic, hem fet alguns parcs… El meu lema és que tots els barris se sentin Pineda i per aconseguir-ho han de tenir també els serveis que té el centre”. En definitiva, unir un barri geogràficament separat, més proper a la trama urbana de Calella que la de Pineda.

A més dels equipaments de Poblenou, Amor destaca la depuradora com una de les inversions més importants, ja que, tot i que “és d’aquelles obres que llueixen poc, no hem tornat a tenir cap episodi com abans, que havíem de treure la gent de l’aigua del mar perquè l’aigua estava contaminada”, recorda. Considera que va significar un “gran salt i, a partir d’aquí, li van succeir escoles, com va ser l’Escola Aloc, el Pavelló Nino Buscató, l’Auditori, la Biblioteca, el Centre Cívic, l’Espai de l’Escola d’Adults…

L’alcalde pròxim a la gent

Repassant els seus anys com a batlle, però, Amor no es queda amb una gran obra, sinó “amb haver acompanyat la gent en molts moments de les seves vides, ja siguin bons o moments. Em quedo principalment amb el que he sentit aquesta festa major, que ha estat tot això: mostres d’estima, de reconeixement, d’agraïment i la veritat que una mica sobrepassat per tot el que m’he anat trobant”. De fet, el comiat de l’alcaldia ha coincidit amb un moment de màxima afluència a Pineda per la Festa Major, però s’ha vist enterbolit per l’agressió que Amor va patir la nit de divendres quan tornava d’un dels actes, quan un home el va colpejar a la cara. L’exalcalde no ha volgut donar importància a l’atac i assegura que ja està “a una altra cosa”. L’agressor, que es trobava de permís penitenciari per una condemna prèvia que complia a la presó de Brians, ha tornat a ingressar al centre penitenciari.

Fora d’aquest accident que ha resultat un final agredolç, Amor s’ha caracteritzat per la seva proximitat: la seva presència era habitual als casaments i enterraments dels veïns i veïnes de Pineda, així com a qualsevol acte del municipi, trepitjant carrer.

Desenvolupar la zona de Can Xaubet, l’espineta clavada

Deixar el govern a mitja legislatura implica projectes també a mitges. L’espineta clavada de Xavier Amor és el desenvolupament de la zona de Can Xaubet, tècnicament anomenada pla parcial número 1. “Hem fet passes en aquesta legislatura molt importants, perquè ja s’ha constituït la Junta de Compensació, però no l’he vist començar”, lamenta. Aquest projecte consistia en un projecte que qualifica d’“estratègic”, en un espai “que ha de tenir zona comercial, que ens ha de dotar d’un parc central de 55.000 m2, que ha de connectar Pineda amb Calella passant per l’Avinguda Hispanitat i amb una avinguda que anirà fins al centre de Pineda”, tot plegat al costat de la zona del polígon i la sortida de l’autopista.

Tirar endavant aquest pla és una de les tasques que haurà d’assumir la nova alcaldessa, Sílvia Biosca, per qui només té bones paraules.

“Jugo amb avantatge, perquè la conec de tota la vida. Vam anar a l’escola junts, a l’Antoni Doltra, a Poblenou; ens hem criat junts, hem crescut junts i finalment hem treballat junts. La capacitat que té no només de treball, sinó d’analitzar cada problemàtica i d’encertar la solució, és la millor garantia. Marxo molt tranquil per l’equip i sobretot el lideratge que deixo”.

Impulsar una llei de finançament local

El nou càrrec que Amor ha assumit a la Generalitat té dos grans reptes: “tinc dues lleis sobre la taula, la de finançament local i la de governs locals, que són lleis molt reivindicades, que tothom ha anunciat a bombo i plateret, però que finalment ningú ha fet”. Afirma que, abans d’acabar l’any, s’haurà constituït l’equip d’experts, però demana paciència en l’elaboració de la legislació “sense posar dates”. “Una llei que fa 20 anys que espera, jo crec que no passa res perquè estigui uns mesos en estudi i la fem ben feta, sobretot que sigui útil”, assenyala.

Precisament, Amor ha abanderat la denúncia d’infrafinançament dels ajuntaments a l’Alt Maresme, una reclamació que es pren amb humor. “L’altre dia feia de broma, ho he reivindicat tant que ara m’han dit que ho faci jo”, apunta.

Així, mantindrà la vinculació amb el món local, amb els alcaldes i alcaldesses, també amb la seva Pineda. D’on si farà un pas al costat és de la Diputació de Barcelona, d’on és conseller d’Esports des de fa poc més d’un any, ja que tots els diputats han de ser regidors i Amor perd aquesta condició.

Comparteix el contingut!

Go to Top