Calella té 250 pisos ocupats

  • Calella és un dels municipis del Maresme amb més habitatges ocupats per habitant

L’ocupació d’un pis als Codina va ser una de les més mediàtiques; el pany trencat era un senyal evident

2024-09-01T10:35:26+01:0001/09/2024|

Calella és un dels municipis del Maresme que pateix més el fenomen de l’ocupació il·legal. Les baixa renda mitjana dels calellencs i la possiblitat de trobar habitatges buits, sobretot durant l’època hivernal, ha fet augmentar considerablement la quantitat d’habitatges que estan ocupats. Fins a 250 habitatges es comptabilitzen ocupats il·legalment, una xifra que ha sabut Calella Comunicació però que l’Ajuntament de Calella no ha volgut dir, tot i ser-ne coneixedor, per por a que acabi essent motiu de debat a la ciutat. Això representa més d’un 3% del parc d’habitatges utilitzats principalment com a residències.

Calella és el municipi del Maresme que té una ràtio més alta d’habitatges ocupats per habitant, seguit de Mataró. Una situació que es pot relacionar directament amb l’augment de la delinqüència dels darrers anys. De fet, algunes de les ocupacions han estat molt mediàtiques, com va ser el cas de La Bruna i del pis dels Codina, però d’altres són silencioses i es poden enquistar durant anys.

Precisament per por a que ocupin un pis, la majoria de persones que ostenten la propietat d’un pis buit i el volen vendre o llogar no posen la ubicació exacta als portals immobiliaris. Fa anys que van desaparèixer els cartells que anuncien que un habitatge està a la venda per evitar que es converteixi en una senyal pels delinqüents i ni particulars ni immobiliàries s’atreveixen a informar obertament de les adreces.

Al mateix temps, aquells habitatges que són considerats turístics durant l’estiu -de juny a setembre- s’acaben oferint a lloguer de llarga durada, a un preu més baix, amb la condició de entrar-hi a setembre i sortir-ne el juny de l’any que ve per tornar a ser utilitzat com a pis turístic. Aquests habitatges disposen de mobiliari i també accés a internet majoritàriament.

Els mateixos veïns intenten evitar les ocupacions trucant a la policia quan tenen la sospita que algú s’ha intentar apropiar il·legalment d’algun habitatge. També són els residents més propers els que pateixen les ocupacions quan s’han fet efectives, ja que en alguns casos es tracta de persones violentes i de perfil delinqüencial que utilitzen els pisos per activitats il·legals com el tràfic de drogues. Diversos veïns que es troben en aquesta situació s’han dirigit a Calella Comunicació per denunciar les ocupacions, ja que és en aquest moment quan comença una odissea que perjudica la convivència amb aldarulls constants i fa perdre la confiança dels ciutadans en la justícia, quan veuen que requereixen a la policia una vegada i una altra però no hi ha forma d’expulsar els ocupes.

En alguns casos, l’activitat delictiva és, precisament, l’ocupació d’immobles per part de màfies per vendre’ls a persones amb pocs recursos. Els locals del Parkinsol, entre d’altres, van ser l’exemple mediàtic d’aquesta modalitat, amb baralles de forma recurrent.

Un pis anteriorment ocupat a Calella

L’Ajuntament no ha volgut detallar la xifra de pisos ocupats en un acte d’opacitat, però si que afirma que la Policia Local ha frustrat 35 ocupacions aquest any, i vinculades amb aquests actes hi ha hagut 56 persones investigades o detingudes. La quantitat d’intents d’ocupació ja hauria de posar en alerta autoritats polítiques i policials per intentar revertir aquesta tendència a Calella que no té aturador.

També hi ha altres perfils diferents: les persones individuals o famílies que han deixat de pagar el lloguer o la hipoteca per falta de recursos. Tot i que també es consideren ocupes perquè no abonen la quota corresponent, en aquest cas, la situació és molt diferent ja que són els serveis socials qui ajuda a buscar solucions. Sovint passa per mediar amb els propietaris i/o bancs, en especial si hi ha menors empadronats als habitatges o fer entrar en joc la Fundació Habitat Solidari. De fet, segons les darreres dades de l’Observatori de Desenvolupament Local del Consell Comarcal del Maresme, les famílies calellenques destinen més de la meitat dels ingressos a pagar el lloguer: tot i que es considera que el lloguer hauria de suposar com a màxim el 30% dels ingressos, els veïns i veïnes de Calella hi dediquen una mitjana del 51,71% del que cobren, una quantitat inassolible per algunes famílies.

Menció a part per l’okupació, amb k. Es tracta d’un moviment ideològic que va sorgir als anys 60 com a protesta davant la dificultat per accedir a un habitatge. Qui practica aquest moviment només okupa immobles que són propietat d’entitats bancàries o fons voltors i sovint converteixen l’espai en un centre social autogestionat amb servei per la comunitat. Així va néixer La Bruna: a l’inici, no hi vivia ningú i s’hi feien activitats com classes extraescolars. També l’antiga fonda Trèvol va ser okupada amb aquesta mateixa filosofia.

Comparteix el contingut!

Go to Top