Prolifera la tinença d’armes blanques pels carrers

  • Les imatges d’un grup de joves amb un ganivet de grans dimensions al carrer Anselm Clavé afloren la percepció d’un increment d’armes blanques

  • Portar ganivets i altres armes blanques pel carrer, prohibit sota multes de fins a 300 euros

Un jove es passejava amb un ganivet de grans dimensions per Calella

2024-08-25T11:50:02+01:0025/08/2024|

Les imatges de tres joves discutint i donant-se empentes al carrer Anselm Clavé, a tocar dels Eucaliptus, ha corregut com la pólvora per Calella per un detall que no passa desapercebut: un d’ells porta un ganivet de grans dimensions, a la vista de qualsevol que passés pel carrer en aquell moment. Tot i que el vídeo es va enregistrar a finals de juny, durant els últims dies ha generat alarma social distribuint-se per WhatsApp.

Segons el Reglament d’Armes estatal, “queda prohibit portar, exhibir i utilitzar fora del domicili, del lloc de feina, en el seu cas, o de les corresponents activitats esportives, qualsevol classe d’armes de foc curtes i armes blanques, especialment aquelles que tinguin fulla punxeguda”. I afegeix que es considera “il·lícit el fet de dur o utilitzar armes els concurrents a establiments públics i llocs de reunió, concentració, oci o esplai, així com en tot cas aquells que hagin patit condemna per delicte o falta contra les persones o la propietat o per ús indegut d’armes o sanció per infracció d’aquest reglament”.

La mateixa normativa detalla que portar una arma blanca es considera una infracció lleu amb multes de fins a 300,51 euros. En el cas de fabricar, guardar o vendre aquest tipus d’armes, la multa supera els 30 mil euros. Tant les imatges d’aquest grup de joves com l’apunyalament mortal que es va produir davant de la discoteca Oxygen han fet augmentar la percepció que s’ha estès la tinença d’armes blanques.

Tres apunyalaments al dia a Catalunya

Aquesta percepció es veu agreujada pels successos ocorreguts arreu de Catalunya: en l’última setmana s’han produït tres apunyalaments al dia, amb un total de 20 en només set dies. L’augment dels atacs amb arma blanca ha fet créixer l’alarma social i preocupa també als Mossos d’Esquadra. De fet, fins el mes de juliol, la policia ha requisat 4.500 armes blanques en el marc del Pla Daga, l’operatiu que reforça els controls per detectar navalles i ganivets, especialment en els entorns d’oci i de gran afluència de gent.

Actualment, 4 de cada 10 morts violentes a Catalunya són per ferides d’arma blanca. Un dels exemples més recents ha estat, precisament, a la nostra comarca: un pescador d’Arenys de Mar va morir a causa d’un apunyalament. L’autor era un conegut de la víctima i es creu que la disputa tenia l’origen en un tema de drogues.

Apunyalòmetre, un perfil de denúncia dels delictes amb arma blanca

Davant la quantitat de crims amb arma blanca, ha sorgit un perfil a la xarxa social X que cada dia publica el recompte dels apunyalaments a Catalunya, fent una classificació de les ciutats en els quals es produeixen en el que qualifiquen de “rànquing de la inseguretat”.

Es diu Apunyalòmetre i és anònim, ja que els seus impulsors afirmen que no volen guanyar visibilitat personal ni patir represàlies, però sí que tenen l’objectiu que “tots els colors polítics es sentin interpel·lats pel problema de la inseguretat, evitant que quedi monopolitzat per un extrem”. La seva intenció és donar visibilitat als crims, generar consciència i fomentar una reflexió col·lectiva sobre la necessitat de millorar la seguretat als barris.

En aquesta mena de lliga macabra és Barcelona la ciutat que està al capdavant. El seu alcalde, Jaume Collboni, és conscient de la problemàtica i ha promès més inspeccions per controlar l’augment d’armes blanques, assegurant que no permetrà que es “normalitzi” portar-les. Així, en esdeveniments com les Festes de la Mercè s’utilitzaran detectors per localitzar ganivets i navalles. Però no és la ciutat comtal l’única que s’enfronta aquest problema, sinó que s’ha estès arreu de Catalunya.

Comparteix el contingut!

Go to Top