Calella: seguretat ciutadana, risc de pobresa, precarietat laboral, habitatge, neteja…
Acabo de rebre i de llegir amb atenció la “Revista d’informació de l’Ajuntament de Calella”. Haig de dir que m’agrada i crec que és important que la ciutadania en general tingui un mitjà en format paper on es pugui assabentar del què fa l’equip de govern, de les activitats que es fan a Calella, de fets i esdeveniments que poden ser d’interès per grups de persones i col·lectius. Per la ciutadania en general. Informar i ser informats és un acte necessari en un poble. Ajuda a cohesionar les persones i a vincular-nos amb el nostre municipi. Compartir el què fem per saber que formem part d’un col·lectiu que va més enllà de la família i dels nostres amics i coneguts. Per tant, considero un encert que s’elabori aquesta revista d’informació municipal.
Ara bé, feta la “raspallada” positiva del tema, també haig de dir que la revista mostra una ciutat on només passen “coses” bones. A mesura que vas passant les pàgines, tot són activitats culturals que han anat bé, recepcions oficials de l’alcalde a persones que han assolit èxits i que porten el nom de Calella a diferents parts del país i del món. Pàgines i més pàgines on es mostren les excel·lències de tot el què funciona, de les polítiques de l’equip de govern que tenen bons resultats i que “mostren” com de bons són els nostres actuals responsables municipals. No ho critico. Tothom qui ha passat per l’Ajuntament ha fet el mateix. I és bo, perquè això fa incrementar el nostre valor com a comunitat i com a ciutat. Només ho exposo.
Però tenint en compte que, des de fa alguns anys, es constata que a la ciutat hi ha situacions conflictives o problemàtiques, trobo que no se’n parla o no es fa esment de quines són les actuacions que s’han fet o es faran per part de l’equip de govern en alguns àmbits.
En temes com la seguretat ciutadana i la delinqüència o les ocupacions d’habitatges, poca cosa es diu. O no es diu res. Ja no hi ha problemes? En el tema de persones que viuen en risc de pobresa i que no tenen ingressos per tirar endavant els seus objectius vitals en aquesta vida, no seria bo saber què s’està fent? Perquè se suposa que alguna cosa es fa, no? O en relació a l’habitatge, sigui per persones que tenen pocs ingressos o per a joves (i no tant joves) hi ha alguna política municipal activada? Sí, ja sé que en aquests darrers dies s’està posant en marxa un sistema d’ajuts per a joves de 18 a 35 anys per ajudar-los a pagar el lloguer (entre 300 i 500 euros anuals. No és molt, però és una ajuda). Per què no se’n parla d’aquest tema tant important i positiu? O què passa amb les ocupacions d’habitatges i locals. Hi ha algun protocol activat per evitar-los? S’han fet actuacions? Es col·labora amb els Mossos en aquest tema? M’agradaria saber com actua l’Ajuntament en aquest tema tant sensible i que preocupa a molts ciutadans. I per no parlar de la greu situació que suposa la petita i reiterada delinqüència, perpetrada per persones que se sap qui són. No seria oportú saber com treballa la nostra Policia Local per rebaixar o disminuir aquesta situació? No estaria bé saber les dificultats que suposa acabar amb tot això? No seria bo saber si hi ha Mossos patrullant per la ciutat i col·laborant amb la Policia Local?
I acabo amb el tema de la neteja. Tots hem vist com els problemes amb l’empresa que fa la neteja i els seus treballadors ha estat a punt de provocar una vaga al mes de juliol que hauria estat nefasta per la imatge de la ciutat. S’ha resolt tot plegat? S’han acabat els problemes? I amb la imatge de ciutat bruta, què s’està fent…, per què s’està fent alguna cosa, no? La neteja dels carrers i places a l’estiu és molt complexa, però seria bo parlar-ne i seria millor encara saber què s’està fent. Com fer crides sense parar per tal que els incívics es sentint pressionats i perseguits. I per no parlar dels patinets i bicicletes que passen per on els dona la gana, o dels visitants que embruten els espais públics, o dels punts de venda de drogues, o dels que fan servir la platja (sobretot a la zona de les roques) per dormir o fer festes, etc…
En fi, reitero el què he dit abans, m’agrada conèixer i saber de totes les activitats i accions positives de la ciutat. M’agrada perquè em permet fer-me un imatge de la meva ciutat com a una comunitat activa i amb ganes de viure i de fer que tothom s’hi senti a gust. Però no puc obviar -no puc, ni vull fer-ho-, que no tot són flors i violes. Saber que hi ha problemes i saber què s’està fent per resoldre’ls o eliminar-los. Ignorar-los o silenciar-los no els resoldrà per sí sols. Els problemes s’han d’afrontar. I compartir-los amb els ciutadans és necessari per cercar les complicitats necessàries entre Ajuntament i veïns. Tots vivim a la mateixa ciutat i tots volem viure bé, amb un cert nivell de benestar i evitant els conflictes. Però aquests s’han de parlar, analitzar i enfocar-los cap a accions que els resolguin. Perquè si d’una cosa no en dubto gens, és que des de l’equip de govern i des de l’oposició, ningú vol tenir problemes i tots volen que la ciutat funcioni correctament i que els seus veïns i visitants en puguin gaudir.
Acabo. Una revista d’informació és necessària per tenir informació, però aquesta encara tindria més sentit i es valoraria més si també parlés dels temes “calents” o problemàtics.
Com a ciutadà vull estar informat de tot, de les coses bones i de les dolentes. Animo a l’equip de govern a que s’enfoqui en el futur a parlar de tot, absolutament de tot.
Calella, una ciutat per viure-hi bé és factible si tots ens hi posem…