Els reptes del nou govern d’Illa a Calella
L’Hospital i temes de territori i seguretat, les patates calentes del nou govern de la Generalitat a Calella
L’ampliació de l’Hospital, la pacificació de l’N-II, les millores de mobilitat a l’autopista i la seguretat ciutadana són els projectes oberts que hi ha a la ciutat
El conseller de Salut sortint, Manel Balcells, li ha entregat la cartera a la nova màxima responsable de l’àrea, Olga Pané
Els 16 consellers del nou govern de Salvador Illa ja han jurat el càrrec i han agafat el relleu amb el traspàs de carteres, és a dir, amb la informació essencial sobre els projectes en curs i els reptes de cadascun dels departaments del govern.
Dins d’aquests projectes, s’inclouen tots aquells que afecten Calella, tot i que sempre dependrà de la voluntat política si es continua amb l’agenda de l’anterior govern, o pel contrari, es modifica o fins i tot s’atura.
Ampliació de l’Hospital
Un dels temes candents a Calella i que porta dècades en boca de les promeses dels polítics i els anteriors consellers de Salut és l’ampliació de l’Hospital Sant Jaume. Una reivindicació històrica dels calellencs que finalment va començar a veure la llum el 2020 quan el govern de Pere Aragonès va anunciar el projecte d’ampliació del centre sanitari, però a dia d’avui només s’han presentat els plans del que hauria d’haver a l’hospital i s’han cedit terrenys.
El pla funcional del govern inclou l’increment de quiròfans, llits d’hospitalització i consultes, entre d’altres espais. Per altra banda, l’Ajuntament de Calella ja s’ha posat a treballar per la construcció d’un aparcament per 435 places, vinculat al futur centre hospitalari, amb una inversió de 9 milions d’euros. Mentrestant, la Corporació de Salut del Maresme i la Selva ha decidit, per tal de mitigar la deficiència en les instal·lacions i espais, traslladar serveis a altres municipis, com la unitat de llarga estada i l’hospital de dia sociosanitari i la rehabilitació.
El projecte porta 5 anys de retard i l’exconseller de Salut, Manel Balcells, va anunciar que el nou hospital estaria llest l’any 2030, en ple inici de la campanya electoral de les eleccions al Parlament de Catalunya. La Generalitat té un acord firmat amb l’Ajuntament de Calella per portar a terme l’ampliació de l’Hospital Sant Jaume, però tot dependrà de la voluntat política del govern d’Illa i de la nova titular del Departament de Salut, Olga Pané. Davant la gran inversió que suposa l’Hospital de Calella -inicialment eren uns 35 milions d’euros, però la xifra es podria haver doblat-, encara hi ha la possibilitat que les dates per executar les obres quedin en paper mullat o, fins i tot, que l’ampliació no es faci i s’opti per construir un nou hospital en un altre indret. De fet, l’Ajuntament de Pineda de Mar té reservats uns terrenys al costat de l’accés a l’autopista des de fa anys, que permetrien una major accessibilitat per les ambulàncies i altres vehicles i que podria ser directament gestionat pel Departament de Salut.
Pacificació de l’N-II i millores a la C-32
Les inversions del nou govern passen també per la pacificació de la carretera N-II i les obres de millora i accessibilitat de Calella a la C-32, dos dels grans projectes de mobilitat del Maresme.
La pacificació de la nacional inclou la creació d’un carril bici i l’ampliació de voreres per millorar la circulació dels vianants. La nova consellera de Territori, Silvia Paneque, serà la responsable que haurà que abordar un projecte que encara està verd, sobretot a Calella i l’Alt Maresme, ja que no estan del tot definits els traçats del carril bici a l’N-II -no s’han arribat a fer públics-. A més, també serà la responsable de decidir si finalment es construeix el nou enllaç de Calella Sud amb l’autopista, un accés polèmic degut a la zona per on s’havia projectat que passa pel mig de terrenys agrícoles on actualment hi ha camps de cultius, un fet que ha encès les alarmes dels pagesos calellencs, i que tampoc ha agradat a diverses entitats calellenques que s’han unit en una plataforma, Costora -acrònim de la Coordinadora Salvem el Torrent del Raig-, per l’impacte mediambiental i paisatgístic que suposaria pel territori.
L’Estat transferirà uns 384 milions d’euros a la Generalitat per l’execució de les diferents actuacions en mobilitat al Maresme. D’aquest pressupost, al voltant d’1,2 milions d’euros es destinen a estabilitzar els talussos al llarg de 23 quilòmetres a la N-II. Això inclouria l’actuació en el talús del tram dels Codina i el carrer Francesc Macià, davant de la Creu Groga, on el camí porta anys prohibit pel perill d’esllavissades i la Generalitat es va comprometre a estabilitzar els talussos de la N-II aquest estiu.
L’actual vial d’accés a l’autopista també presenta problemes de seguretat, en el qual destaca la necessitat d’incorporar tanques per impedir l’accés de porcs senglars a l’autopista ja que poden provocar accidents mortals, com el que va ocórrer l’any passat i on va morir un home. La C-32 també presenta problemes d’enllumenat i el garbuix de carrils fan que sigui un lloc complicat per la mobilitat.
Unes quantes patates calentes que rep la nova Consellera de Territori, Transició Ecològica i Vivienda del nou govern, la gironina Silvia Paneque, de mans de l’exconsellera Esther Capella. Paneque també és portaveu del govern.
Seguretat ciutadana i incorporació de policies
La seguretat dels calellencs no només preocupa a les carreteres i autopistes, sinó que també passa per la manca de policies per combatre la delinqüència a la ciutat. Es tracta del problema més greu que pateixen els calellencs i segons l’enquesta de percepció ciutadana, el Dibaròmetre, revela que la seguretat també és la principal preocupació a d’altres municipis del Maresme, com Tordera, Pineda de Mar, Mataró, Premià de Dalt, Alella i Montgat.
El Sindicat Autònom de Policia (SAP-FEPOL) i el Sindicat de Mossos d’Esquadra (SME-FEPOL) denuncien la manca de recursos que fomenta la decadència del cos i la imatge pública que pateixen els cossos de seguretat. La falta d’agents dels Mossos d’Esquadra és especialment greu a la comissaria Pineda de Mar, però també a la d’Arenys de Mar, les dues que formen part de l’àrea bàsica policial d’Arenys.
L’exconseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, es va comprometre a la Junta Local de Seguretat de Calella a enviar mossos de la nova promoció de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya que haurien d’acabar de formar-se a l’agost i incorporar-se al servei al setembre. Però de moment només se n’han anunciat hores extres aquest estiu.
La nova consellera d’Interior, Núria Parlon, haurà d’enfrontar-se a les demandes generalitzades dels municipis del Maresme en matèria de seguretat, que inclou l’acció amb els delinqüents multireincidents i l’increment de policies i armes a la zona. La incorporació de Parlon al govern d’Illa no és cap novetat, sobretot per la reconeguda trajectòria en polítiques de Seguretat que ha portat a terme a Santa Coloma de Gramenet com a alcaldessa.