Els contenidors d’Humana recuperen 87 mil peces de roba a Calella el primer semestre

  • Els calellencs hem reciclat 32 tones de roba usada, que ha rebut una segona vida

  • La roba recuperada ha permès evitar l’emissió de 200 tones de CO2 a l’atmosfera

Humana classifica la roba que recullen en funció de si es pot reutilitzar o no. (Foto: Humana)

2024-08-05T20:29:30+01:0005/08/2024|

Els calellencs hem reciclat 87 mil peces de roba durant els primers sis mesos de 2024, ja pròpiament roba, calçat, complements o tèxtil de la llar. O el que és el mateix, 32 tones de residus tèxtils que han rebut una segona vida després que es dipositessin als contenidors verds de la Fundació Humana, dels quals n’hi ha una vintena repartits per la ciutat. Cada contenidor té capacitat per uns 300 kg de roba i es buida entre un i dos cops per setmana.

L’entitat destaca els beneficis ambientals d’aquesta recuperació, ja que la roba reciclada a Calella ha permès evitar l’emissió de 200 tones de CO2 a l’atmosfera. “La recollida selectiva de roba té un gran potencial per a garantir-ne una segona vida: gairebé el 60% es pot reutilitzar i el 32%, reciclar. El primer objectiu sempre és la reutilització perquè la peça de roba més sostenible és la que ja s’ha fabricat i no té més costos ni impacte de producció. Per això és important que la roba de què ens desfem es dipositi en el contenidor corresponent, perquè malauradament gairebé el 90% del residu tèxtil no acaba en el punt de recollida adequat, sinó a la brossa”, assegura Rubén Fernández, promotor nacional d’Humana.

Segons la Fundació Humana, cada persona genera anualment uns 22 kg de residus tèxtils, però només se’n recull selectivament l’11%. A la majoria de les llars d’Espanya i Catalunya, els tèxtils es llencen encara dins la fracció rebuig, traduint-se en una xifra global de 147.000 tones de residus tèxtils llençats sense retorn, segons l’Agència de Residus de Catalunya.

La roba que es recupera té un impacte en l’economia circular i social. L’entitat sense ànim de lucre assegura que la donació de roba usada també fomenta l’ocupació verda, és a dir, la creació i manteniment de llocs de treball. Afirmen que, per cada 18 tones de tèxtil recollit, poden generar un lloc de treball.

També destaquen que els recursos que se n’obtenen es destinen a l’execució de programes socials a països en vies de desenvolupament com la formació de professors de primària, projectes d’agricultura sostenible o contra malalties com la sida o la tuberculosi.

Rober de Càritas

Humana no és l’única entitat que recull la roba usada a Calella. També ho fa Càritas a través del rober, on els calellencs podem donar les peces que ja no fem servir i les venen a un preu molt inferior per tal de fer-la assequible a les persones vulnerables, malgrat tothom hi pot comprar. També recapten joguines o productes per nadons com cotxets o bressols.

Comparteix el contingut!

Go to Top