L’Ajuntament injecta 40 mil euros extres al Club Natació Calella per evitar que entri en fallida

  • La piscina haurà rebut 100 mil euros de les arques públiques aquest any; l’Ajuntament planteja canviar el model de gestió per assegurar-ne la viabilitat

  • El club ha decidit suspendre la tercera edició del Festrival Esportiu, prevista per setembre, per la seva situació econòmica i financera

La directiva del club no es veu en cor de fer una edició del Festrival Esportiu. La precària situació econòmica del club obliga a l'Ajuntament a posar-hi més diners.

2024-07-30T14:51:07+01:0028/07/2024|

L’Ajuntament dota el Club Natació Calella (CNC) de 40 mil euros extres per evitar que entri en fallida. El club es troba en una situació econòmica i financera precària que ha portat al consistori a augmentar l’ajuda que ja havia rebut aquest any de 60 mil euros, el que representa un import total de 100 mil euros per les arques públiques. La subvenció surt de la línia de millora d’eficiència energètica i estalvi d’aigua, que ja es va entregar però de la qual encara quedava un romanent de diners.

El consistori justifica aquest atorgament extra per garantir la supervivència del club. “Aquests 40 mil euros són totalment necessaris per evitar la fallida del Club Natació Calella”, ha declarat l’alcalde, Marc Buch, en el ple en què s’ha aprovat modificar el pressupost del 2024 per permetre fer la transferència a l’entitat, afirmant també que “s’ha demostrat que el conveni que tenim vigent ara no funciona” i que “no només ens hem de qüestionar nosaltres el sistema de gestió de la piscina municipal, sinó que hem d’ajudar al club a millorar la gestió econòmica”. De fet, el club fa auditories de comptes des de fa dos anys a instàncies de l’Ajuntament per tal de controlar les xifres.

La situació límit de l’entitat esportiva l’ha portat a suspendre la tercera edició del Festrival Esportiu, una competició de triatló que s’anava a celebrar a inicis de setembre. L’alcalde Marc Buch ho ha explicat en el ple d’aquest dijous: “No tenia sentit que si no teníem els 40 mil euros, féssim una prova de triatló on havíem de posar més diners”. L’esdeveniment és una de les competicions esportives més importants del club, ja que es tracta d’una prova reconeguda per la Federació Catalana de Triatló i que reuneix a participants de més de 26 localitats de Catalunya. 

Les causes

Els motius que han portat a la situació de l’entitat han estat, segons Buch, una “tempesta perfecta”. Les instal·lacions de la piscina no s’han renovat en 40 anys, una manca d’inversió que s’ha vist agreujada per l’oberta d’altres piscines, públiques i privades, que han suposat una forta competència i una pèrdua constant d’abonats. També les conseqüències de la COVID-19 i la inflació que va generar uns preus desorbitats de la llum i el gas arran de la guerra entre Rússia i Ucraïna van acabar d’enfonsar el club.

Nou model de gestió

L’Ajuntament planteja la necessitat de canviar el model de gestió per evitar arribar a l’extrem que el club entri en suspensió de pagaments, un canvi en el qual hi coincideixen la majoria de grups municipals.

Ja l’any 2018, el club va renunciar a la concessió de la piscina, establint un nou conveni que flexibilitzava les condicions pel club permetent que modifiqués les quotes sense haver de passar pel ple i que establia que l’Ajuntament assumiria les despeses extraordinàries, fent les inversions superiors a 30 mil euros. Tot i així, aquests canvis no han estat suficients i la situació s’ha anat degradant.

ERC, Estimem Calella i Calella en Comú Podem han recolzat la idea de canviar el model de gestió i han exposat la necessitat de fiscalitzar la subvenció que s’entrega al club per garantir una bona gestió interna. “Exigim que s’implementin mecanismes rigorosos de control i auditoria perquè s’asseguri que els fons es destinin a les necessitats per les quals s’han sol·licitat aquests diners”, reclamava el portaveu d’Estimem Calella, Enric Gómez, en el debat plenari, on també s’ha destacat la necessitat d’un pla de viabilitat. 

Segona piscina municipal 

Tot i les dificultats per mantenir la piscina municipal, el debat sobre la possible construcció d’una segona piscina encara continua sobre la taula i en el Pla d’Actuació Municipal, Junts i el PSC es comprometien a iniciar l’estudi i el projecte de la segona bassa. Tant ERC com els Comuns, però, qüestionen aquesta inversió. El portaveu d’ERC, Xavier Ponsdomènech, adverteix que no compleix “amb els criteris de població de la ciutat” mentre que el regidor dels Comuns, Sebastià Tejada, recorda que en “el pla d’equipaments esportius es recomanava no fer una segona piscina” considerant que aquest tipus d’instal·lacions “són deficitàries”. 

L’alcalde ha mantingut la idea de la segona piscina afirmant que cal pensar en el futur però afirmant que primer cal reparar les instal·lacions actuals.

Comparteix el contingut!

Go to Top