Calella concentra la meitat de denúncies de pisos turístics de la Regió Metropolitana Nord

  • Dels tretze habitatges denunciats la primera setmana de juliol en tota la regió policial sis són a la nostra ciutat

La policia administrativa dels Mossos es presenten als presumptes pisos turístics il·legals demanant la documentació la llicència d’activitat i el registre de persones allotjades.

Els Mossos han engegat una campanya d'inspeccions a habitatges d'ús turístic. (Foto: @mossos)

2024-07-28T09:08:52+01:0028/07/2024|

Els Mossos d’Esquadra han denunciat sis habitatges d’ús turístic a Calella en només la primera setmana de juliol. Són la meitat de les denúncies posades a tota la Regió policial Metropolitana Nord, que comprèn les comarques del Maresme, el Vallès Oriental i el Vallès Occidental, a més de municipis del Barcelonès importants com Badalona o Santa Coloma de Gramenet.

Aquestes inspeccions formen part d’una campanya a nivell català per detectar els pisos turístics on s’estan portant a terme activitats il·legals. De fet, la majoria d’actes s’han aixecat per no tenir la llicència d’activitat com a habitatge d’ús turístic, però també per altres infraccions com no comunicar a la policia les dades de les persones allotjades, no tenir un rètol que l’identifiqui com a pis turístic o no disposar d’un telèfon en cas d’emergències durant les 24 hores.

La majoria de les infraccions són per no tenir llicència d’activitat o no comunicar les estades a la policia, tot i que el dispositiu també persegueix les activitats mafioses

529 pisos turístics registrats

Calella té 529 pisos turístics, segons les dades del Departament d’Empresa i Treball. Són els que tenen llicència d’activitat des de finals de l’any passat, quan l’Ajuntament va decidir aplicar una moratòria durant un any en el qual no es tramiten noves llicències per adaptar el planejament urbanístic a la nova regulació de la Generalitat.

Tot i així, hi ha crítiques veïnals i de grups polítics perquè no tots funcionen d’acord amb la llei i perquè causen molèsties al veïnat, a més de reduir l’oferta d’habitatge de llarga estada. De fet, el govern espanyol prepara canvis legislatius perquè les comunitats puguin vetar aquesta activitat. Si algun bloc de pisos decideix prohibir-los ara, haurà d’assumir uns 3 mil euros per modificar els estatuts que requereixen de l’acord de, com a mínim, quatre cinquenes parts dels propietaris i inscriure el canvi al registre de la propietat. Amb això només aconseguirien vetar les noves llicències, però no retirar les que ja existeixen.

Picaresca dels pisos turístics

La campanya dels Mossos forma part del Pla de Seguretat Integral d’estiu, amb inspeccions que es duran a terme durant tota la temporada per combatre les irregularitats d’aquests establiments, així com assegurar que es compleixen les obligacions de registre i comunicació de les persones que s’hi allotgen. S’identifiquen les persones allotjades i es recopila informació sobre la seva estada, com el temps que hi estaran, el mètode de reserva, la persona de contacte i el preu pagat, per obrir expedients sancionadors si cal.

La manca de llicències és la tipologia d’infracció més detectada, a més d’altres normes com la falta un rètol informatiu amb el telèfon d’atenció als clients les 24 hores i no disposar de la placa identificativa a l’exterior de l’habitatge. Només en la primera setmana de juliol, els Mossos han comunicat la inspecció de 158 pisos turístics a tot Catalunya, aixecant 92 denúncies. 

Persecució de les màfies 

Aquesta campanya també persegueix les activitats delictives de màfies que lloguen pisos de llarga durada i els relloguen com a turístics amb documentació falsificada. A més, aquestes organitzacions fan obres sense cap autorització del propietari per portar a terme l’estafa, amb el que també augmenten els conflictes entre els mateixos veïns  dels pisos. 

L’actuació de Mossos arriba en un moment en què s’espera que Catalunya rebi xifres rècord de turistes aquest estiu, superant els vint milions de visitants de l’any passat. A més, coincideixen amb les dates prèvies i l’inici de les primeres regates de la Copa Amèrica de Vela a Barcelona.

Comparteix el contingut!

Go to Top