L’Ajuntament assumeix la construcció de l’aparcament de l’Hospital per valor de 9 milions d’euros

  • Representa una inversió de 450 euros per calellenc i cada plaça té un cost d'uns 21 mil euros, tenint en compte l'import global dels 9 milions d'euros

  • L’aparcament, que tindrà 425 places, tindrà una tarifa d’1,83 euros l’hora

Les obres tenen un cost de 7,5 milions d’euros, però la compra dels terrenys ha fet augmentar l’import fins als 9 milions. L’autorització perquè Gestvia construeixi el pàrquing al darrere de Can Saleta, on ja s'ha enderrocat l'Hostal Univers, s’ha aprovat amb els vots en contra dels Comuns i la CUP, que no veuen clara la inversió ni el nombre de places.

L'any 2020, es va presentar l'ampliació de l'Hospital amb una recreació virtual també del pàrquing

2024-07-27T13:01:57+01:0027/07/2024|

L’Ajuntament ha autoritzat la inversió de 9 milions d’euros per la construcció de l’aparcament de l’Hospital, al darrere de Can Saleta. Les obres tenen un cost de 7,5 milions d’euros, als quals se li suma el valor dels terrenys, alguns cedits per la Corporació de Salut del Maresme i la Selva i d’altres comprats, com és el cas de l’Hostal Univers, que ja s’ha enderrocat. Representa una inversió de 450 euros per calellenc, aproximadament, tenint en compte els 20 mil habitants de la ciutat. Inicialment, quan es va presentar el projecte d’ampliació del centre sanitari associat al nou pàrquing, es preveia un cost d’entre 2 i 3 milions d’euros, que s’ha acabat multiplicant per tres.

El ple ha donat llum verda perquè Gestvia, l’empresa pública de mobilitat, demani un préstec bancari per l’execució del pàrquing, després de tenir el pla de viabilitat. Segons l’alcalde, Marc Buch, el préstec serà de 5,65 milions d’euros, ja que Gestvia compta amb un milió d’euros de fons propis acumulats dels últims anys.

Les obres del pàrquing començaran aquest any i haurien d’estar acabades cap el 2027, tres anys abans que finalitzi l’ampliació de l’hospital, segons els últims terminis que va donar el Departament de Salut. La proposta presentada en el ple d’aquest dijous ha quedat aprovada amb 13 vots a favor i 2 vots en contra de la CUP i Calella en Comú Podem. 

425 places a 1,83 euros l’hora

El nou aparcament tindrà 425 places repartides en 5 plantes, una d’elles subterrània. Tenint en compte els 9 milions d’euros d’inversió global, cada una de les places té un cost d’uns 21 mil euros. 336 places estaran sota cobert i 89 seran exteriors. Una vuitantena de places es reservaran pels treballadors de l’Hospital, que Gestvia llogarà a la Corporació. L’aparcament estarà vigilat les 24 hores del dia i també comptarà amb una zona per a bicicletes, tot i que Estimem Calella demana que es contemplin també espais per patinets i motos elèctriques i un accés directe a l’Hospital.

El preu del nou pàrquing serà d’1,83 euros l’hora; pel moment no s’ha detallat si hi haurà tarifes per passar-hi determinades hores, com un dia sencer. Un preu que la CUP considera que no sortirà a compte als veïns i veïnes, ja que és més car que la zona blava de la ciutat, tot i que l’alcalde defensa que és més econòmic que a d’altres municipis.

Discrepàncies econòmiques

Durant el debat plenari, el portaveu de la CUP, Albert Comas, ha afirmat que “no els hi quadren els números” advertint que “la construcció del pàrquing pot comprometre la viabilitat de Gestvia i fer  que caigui en pèrdues”, amb unes xifres que arribarien fins als “160 mil euros anuals”. Comas explica que el cost està infravalorat perquè no compta els interessos bancaris de 2,4 milions i retreu al govern fer una “hipòtesi dels ingressos massa optimista”. Tampoc els Comuns veuen clars els números i preveuen que el preu de les obres es podria encarir fins a mig milió d’euros degut a la inflació, mostrant la seva preocupació per la “informalitat” en les xifres. De fet, opinen que el projecte s’hauria d’haver posposat uns 6 mesos a l’espera d’un nou escenari pressupostari. L’alcalde ha defensat el pla de viabilitat recolzant-se en què la secretària i l’interventor municipals han donat llum verda.

Nombre de places limitat

També el número de places d’estacionament ha estat tema de debat, ja que Calella en Comú Podem exposa que, a la pràctica, només hi haurà 120 places noves, ja que se n’eliminaran 146 de l’actual aparcament de l’Hospital 1 i també 159 que hores d’ara utilitzen els sanitaris. El portaveu dels Comuns, Sebastià Tejada, afirma que aquestes 120 places sortiran per 75 mil euros cada una, una xifra que considera “una barbaritat”.

La CUP apunta que les places reservades pels treballadors són molt limitades en comparació amb les que disposen actualment, el que preveu que pot suposar un problema, a diferència d’ERC, que considera que incentivarà l’ús del transport públic i qui demana agilitzar els tràmits per solucionar la manca d’aparcament a Calella i avançar en el projecte per construir un aparcament en alçada a La Muntanyeta. 

Comparteix el contingut!

Go to Top