Mor l’exalcaldessa de Calella, Montserrat Candini

  • L'alcalde ha decretat diumenge dia de dol i ha suspès els actes públics que hi havia programats

La cerimònia d'acomiadament de l'exalcaldessa serà aquest dilluns a les 10:30h al Far de Calella.

Montserrat Candini en un dels últims actes públics com a alcaldessa

2024-07-20T10:01:04+01:0019/07/2024|

L’exalcaldessa de Calella, Montserrat Candini, ha mort aquesta tarda als 66 anys. Portava tres anys lluitant contra un càncer que la va fer renunciar a l’alcaldia l’any 2022

Alcaldessa durant tres legislatures consecutives

Montserrat Candini (Barcelona, 1957) va ser escollida, l’any 2011, la primera alcaldessa de Calella. Va ser la cap de llista més votada de les eleccions amb Convergència i Unió (CiU), aconseguint 8 regidors. L’any 2015 revalidava càrrec i nombre de regidors amb el mateix partit. Va ser en aquesta legislatura que es va forjar el pacte de govern amb el PSC que encara mantenen a dia d’avui, que va començar amb un acord pels pressupostos l’any 2014.

Candini ja es va presentar a les eleccions de 2007 i, malgrat ser la força més votada, el pacte entre el PSC i ERC va relegar-la a cap de l’oposició. Tot i així, l’any 2011 va proclamar-se la primera alcaldessa de Calella.

A les eleccions municipals del 2019, amb CiU dinamitada pel procés d’independència, la crisi econòmica i els escàndols de corrupció, Candini es presentava sota la marca de Junts per Calella i tornava a aconseguir l’alcaldia malgrat perdia dos regidors. La política nacional ha marcat també la local i l’alcaldessa es posicionava en plena legislatura al costat del PDeCAT, últim partit del qual era militant activa, i s’allunyava de Junts, modificant el nom de l’agrupació local.

Durant la seva etapa com a alcaldessa, la Fiscalia va querellar-se contra Candini i dues treballadores municipals vinculades a l’àrea de comunicació per la campanya de promoció turística “És Calella” de l’estiu de 2020, en la qual una mateixa empresa va presentar dues factures a l’Ajuntament, una d’elles per compensar, segons la fiscalia, a les dues treballadores municipals. Estava pendent de judici, previst pel pròxim novembre.

Extensa carrera política que l’ha portat al Senat i al Parlament

Montserrat Candini ha estat senadora del 2008 al 2015 (dues legislatures), sent en aquesta última portaveu adjunta del seu partit, Convergència i Unió. Durant la seva etapa al Senat, Candini va formar part de diverses comissions, com la de Comunitats Autònomes, o la de Treball i Seguretat Social. També va exercir de ponent de diversos projectes de llei, entre ells un de Carreteres, un altre del sector ferroviari i un relacionat amb el mercat de lloguer d’habitatges.

L’alcaldessa compaginava la seva feina al Senat amb els primers anys al capdavant de Calella; posteriorment va canviar el Senat pel Parlament de Catalunya on va ser diputada amb Junts pel Sí, una legislatura que va acabar abruptament al 2017 per l’aplicació de l’article 155 de la Constitució espanyola com a resposta del govern espanyol a la celebració del referèndum de l’1-O.

Prèviament, Candini havia ocupat diversos càrrecs de responsabilitat a la Generalitat: va ser cap de gabinet del Conseller d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, directora general del Departament de Medi Ambient i directora general de Política Territorial. A nivell comarcal va ser Consellera Delegada de Serveis a les persones i en la plana local ha treballat també a Santa Susanna com a directora del Pla de Dinamització Turística del municipi.

El món polític lamenta la mort de l’exalcaldessa

Les reaccions per la defunció de qui va ser la primera batllessa de la ciutat es multipliquen a les xarxes socials. És el cas de l’Ajuntament de Calella, qui ha volgut “transmetre el sentit condol a la família, amistats i a la ciutadania”, i l’actual alcalde i successor de Candini, Marc Buch, qui destaca que era un “exemple de lluita i entrega”. L’alcalde ha decretat diumenge dia de dol i ha suspès els actes públics que hi havia programats, que eren la fira d’estiu a la Riera Capaspre i l’audició de sardanes. El partit que lidera Buch, Junts Calella ha lamentat “ens ha deixat la Montserrat Candini, ex-alcaldessa de Calella. Un exemple de lluita i entrega a Calella i Catalunya.
El seu llegat serà recordat per moltes generacions”.

També l’alcalde de Pineda, Xavier Amor, ha mostrat el seu condol alabant la seva relació personal amb Candini, i el batlle de Santa Susanna, Joan Campolier, ha lamentat la mort de l’exalcaldessa recordant que “va estar treballant amb nosaltres a Santa Susanna entre 2003 i 2005 liderant el Pla de dinamització turística”.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha destacat que era “una dona de fermes conviccions, compromesa amb la ciutat i el país”, en una publicació a la xarxa social X, on també ERC Calella ha expressat el seu condol afirmant que ha estat “una figura clau en la política local, deixant una empremta inesborrable durant els seus anys de dedicació i servei”.

El PSC Calella, partit que ha compartit govern amb Candini, ha afirmat “agrair enormement la seva contribució a la ciutat de Calella, la dedicació i esforç realitzats, amb l’únic objectiu de millorar la qualitat de vida dels calellencs i calellenques. Una feina que serà recordada amb un profund respecte i gratitud”, han compartit, tot mostrant la seva tristesa pel traspàs de l’exdirigent local.

Estimem Calella també ha expressat el seu condol tot agraint “la teva entrega i el teu compromís immens amb la nostra ciutat” i la CUP Calella l’ha qualificat de “persona valenta que s’estimava la ciutat”, afegint-se a les mostres de suport cap a la família i amics de Candini.

També els mitjans de comunicació nacionals s’han fet ressò de la mort de l’exalcaldessa de Calella.

Comparteix el contingut!

Go to Top