Un estiu més…

2024-07-18T10:16:24+01:0018/07/2024|

Van passant els dies d’estiu i sembla que, aquest any, la calor, almenys fins a mitjans de juliol, no és com altres anys, on les “onades de calor” ja ens tenien amb l’ai al cor…, de moment, podem afirmar que la calor és suportable i, tret d’alguns dies puntuals, fins el moment, la veritat és que no ha fet calor, i per això estem acostumats. Però la calor arribarà, això sembla clar. I aleshores es fa obligatòria la pregunta: com ho farem per tal que no sigui tan dura i puguem ajudar a les persones a “suportar” les altes temperatures?

Des de fa mesos, que vaig predicant -segurament en el desert-, que Calella no sembla que tingui res previst per afrontar situacions de calor extrema. En cap moment, els governants han presentat un pla o una previsió de com hem d’actuar en cas que les temperatures a l’ombra superin els 25 graus (com a temperatura mínima) amb índexs de xafogor que s’apropin al 75 o el 80%,
cosa usual a casa nostra.

Només he sabut veure alguns “avisos” per la gent gran i pels nens petits. Això està bé i és correcte, òbviament. Però cal alguna cosa més. I del que parlo no és de proposar quatre mesures a correcuita per solucionar el tema aquest estiu. No, jo parlo d’instaurar una política d’acció municipal que tingui com a objectiu organitzar i gestionar la ciutat com una vila compromesa amb el canvi -crisi-, climàtic(a), amb unes propostes que siguin ESTRUCTURALS. Dit d’una altra manera, que siguin permanents i que tothom conegui què ha de fer per poder viure en condicions de benestar en relació amb la salut amb condicions extremes.

No es tracta, doncs, de pensar en algunes accions concretes, sinó de pensar a organitzar la ciutat -i el seu territori-, per afrontar les alteracions del clima. Sobretot a l’estiu, on ja se sap que les temperatures seran més altes, que hi haurà més onades de calor i que hi haurà menys recursos hídrics (aigua) a disposició de la ciutadania, però també a disposició de les empreses i comerços.

Es tracta de generar un projecte a mitjà i llarg termini que garanteixi una gestió segura dels elements climàtics que ens afecten i afectaran en un futur immediat (això també inclou la part de la costa, amb la platja com a protagonista).

Calella disposa d’un nombre elevat de persones grans (pràcticament un 25% de la població ja és major de 60 anys) i aquest grup d’edat anirà en augment. Hi ha població infantil, persones amb problemes de salut, persones que han de treballar a l’aire lliure en hores d’insolació molt alta (cambrers, serveis, pagesos, etc), persones que ens visiten i que potser sí que venen a buscar el sol i la platja per passar les seves vacances, però també són persones que necessiten disposar d’espais de benestar climàtic. I per a la població en general, que troben que no sempre és agradable viure amb temperatures altes i humitat elevada…, sense els recursos per afrontar aital situació.

I és en aquest sentit on reclamo que, des de l’equip de govern, es dissenyi una política de benestar climàtic per a les persones que viuen o visiten la ciutat. En algun altre escrit anterior, ja vaig proposar algunes solucions. Es tracta de convertir el factor climàtic en un factor de gestió estratègica per la ciutat. En algun moment, he definit la Calella com a “ciutat refugi climàtic”. No tant per disposar de solucions puntuals, sinó per fer del clima un element nuclear i estratègic de la gestió política municipal.

Puc estar equivocat o semblar alarmista. Pot ser…, però també pot ser que estigui veient a venir el què pot passar en els pròxims anys i sóc dels que penso que val més actuar abans que passi el pitjor i no haver d’improvisar quan el problema ja el tenim al damunt. La política serveix per a diferents coses i té interessos diversos…, i un d’ells és actuar amb anticipació davant d’uns fets que són raonablement possibles que passin. I el canvi climàtic i les seves conseqüències negatives són perfectament previsibles.

Seguiré predicant en el desert tot el temps que sigui necessari, però crec que l’esforç val la pena. Calella “ciutat refugi climàtic” pot ser un bon eslògan de campanya electoral, però de segur que seria millor com a presentació davant dels seus veïns i visitants com una realitat que els garanteix benestar i salut personal i col·lectiva.

Ho deixo aquí…, i segurament en seguiré parlant en el futur.

Bon estiu!

Comparteix el contingut!

Go to Top