L’accident de la C-32 revifa el debat sobre la seguretat als autobusos

  • La llei permet que la gent viatgi dreta en els busos interurbans i en els urbans no obliga a portar cinturons

  • L’ús del cinturó de seguretat redueix fins a un 50% el risc de mortalitat en els accidents de trànsit, però molts dels autocars antics no en porten

2024-07-17T17:46:33+01:0017/07/2024|

L’impactant accident de la C-32 ha reobert el debat sobre la seguretat en els autobusos. Tot i que les causes de l’incident encara estan pendents d’investigació, sembla que s’han salvat vides gràcies al fet que els passatgers portaven els cinturons de seguretat. Sinó, les conseqüències podrien haver estat molt més greus.

És sabut per tothom que portar el cinturó de seguretat salva vides; de fet, redueix fins a un 50% el risc de mortalitat en els accidents de trànsit. Arran del sinistre a l’autopista del Maresme, tant el director del Servei Català de Trànsit, Ramon Lamiel, com el cap provincial de la Direcció General de Trànsit de Madrid, Cristóbal Cremades, han recordat la importància de dur el cinturó posat. Però els usuaris que viatgen en autobús sovint no es troben amb aquests dispositius. Les causes són diverses, ja que la normativa varia en funció del tipus d’autocar i l’any de fabricació

Busos interurbans 

Els vehicles que porten més perill són els autobusos interurbans. Segons la llei, els vehicles interurbans o de llarga distància han de portar cinturons de seguretat, però només els que s’han fabricat a partir d’octubre del 2007. Això implica que els autocars antics que encara estan en circulació queden fora d’aquesta obligació. El mateix director del Servei Català de Trànsit afirmava poc després del sinistre que el parc de vehicles està envellit, un fet que augmenta la possibilitat de patir avaries i accidents.

D’altra banda, la legislació contempla que la gent pugui anar dreta en els autobusos interurbans, sempre que el vehicle vagi a un màxim de 80 km/h i que el trajecte no sigui gaire llarg, dos requisits posats en qüestió de que sempre es compleixin. 

Busos urbans 

Pel que fa als busos urbans, aquests no porten cinturons de seguretat

Els criteris que es defensen és que aquests vehicles no haurien de circular dins de les ciutats a més de 50 km/h, una velocitat que genera poc risc als passatgers. A més, els usuaris l’utilitzen per viatjar a altres punts de la ciutat de forma ràpida en trajectes que en molts casos no superen els 10 minuts, cosa que el cinturó seria un incordi pels passatgers i molts d’ells prefereixen anar de peu. 

Avisar sobre l’ús del cinturó

Des de Trànsit recorden que les empreses de transport han d’avisar als passatgers que s’han de posar els cinturons si el vehicle en porta, una tasca que no sempre es fa. 

Comparteix el contingut!

Go to Top