L’ADF Alt Maresme participarà en la protesta contra el nou pla que els exclou de l’extinció d’incendis

  • Els voluntaris de les ADFs de Catalunya es concentraran per la "defensa de la participació de la societat civil en el món de les emergències"

  • El nou pla d'intervenció elaborat pels Bombers ha causat un gran malestar entre les ADF per "relegar-les a un segon pla"

L’ADF treballant en l’extinció d’un incendi a calella l’any passat (Foto: @adfaltmaresme)

2024-07-15T11:08:47+01:0015/07/2024|

Les ADF estan en peu de guerra pel nou Pla d’Actuació del Grup d’Intervenció (PAGI), que ha elaborat el cos dels Bombers, i reclamen al Departament d’Interior que el retiri. Denuncien que el document les relega a un “segon pla” en cas d’incendi forestal, ja que situa aquest cos “a la cua de l’incendi” i en tasques de “suport”. Per això, el Secretariat de Federacions d’ADF de Catalunya ha convocat una concentració aquest diumenge al castell d’Hostalric per la “defensa de la participació de la societat civil en el món de les emergències”.

L’ADF Alt Maresme, l’entitat que cobreix Calella, hi participarà amb 2 vehicles i 6 voluntaris, i de tot el Maresme hi aniran 43 persones i 14 vehicles. “Això no va en contra del cos de Bombers. Va en contra de les decisions de la seva direcció política”, afirma el cap operatiu de l’ADF Alt Maresme, Aleix Duran.

Malestar pel nou pla

Fa dos anys, el 2022, es va presentar un Pla INFOCAT (Pla especial d’emergènciès per incendis forestals a Catalunya) i un PAGI (Pla d’Actuació del Grup d’Intervenció) que va generar un malestar general, en una mostra més, segons les Agrupacions de Defensa Forestal, de l’intent de la direcció política de Bombers d’acabar amb el model català de voluntariat que participa en les emergències.

Les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF), a través d’un manifest, diuen que no podem permetre, per responsabilitat, que s’aparti les ADFs de l’extinció d’incendis, que s’apartin més de 6.500 voluntaris actius i més de 1.100 vehicles preparats per donar servei als ciutadans de Catalunya, donant suport en la prevenció, la primera intervenció i l’extinció d’incendis forestals al nostre territori“. Són un col·lectiu de més de 15.000 persones que “volem donar servei a tot el territori i ho volem fer sota el comandament dels Bombers, tal com estableix el Pla INFOCAT”, afegeixen.

Les entitats forestals, a nivell català, van néixer l’any 1986 i denuncia que “fins l’arribada del PAGI de 2022, en incendis forestals les ADFs teníem funcions com ara fer una avaluació inicial de l’incendi, combatre les flames, auxiliar les víctimes i aplicar les mesures de protecció adients en col·laboració amb els serveis d’extinció d’incendis i salvaments. Amb la publicació del nou pla, que consideren “unilateral”, totes aquestes funcions, queden relegades a una primera resposta a la cua de l’incendi, a suport amb maquinària agrícola, cubes d’aigua i tasques de ramat i vigilància quan l’incendi està controlat, així com també queda limitat el funcionament i desplegament dels seus mitjans locals, comarcals i nacionals.

El passat 28 de maig, per sorpresa, la direcció de Bombers va fer públic un nou PAGI que no segueix la línia treballada els últims mesos i segueix apartant les ADFs del suport a l’extinció. Amb l’aturada d’aquest mateix dia 28, queda vigent el PAGI del 2022.

Voluntaris implicats en emergències

A Catalunya, com a quasi tota Europa, els voluntaris que treballen en tot tipus d’emergències. En el cas del voluntariat de les ADFs estan formats i preparats a l’escola de Bombers, situada a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC).

Els voluntariat afirma que no podem permetre que aquest model d’èxit quedi extingit per la direcció política i que acabi deixant de banda Bombers Voluntaris, ADFs, Protecció Civil, Creu Roja i tants altres cossos de voluntaris del territori. També el Secretariat i el col·lectiu de les Agrupacions de Defensa Forestals de Catalunya reafirmen que “el cos de Bombers és ple de bomberes i bombers voluntaris i funcionaris amb una gran professionalitat, amb qui hem treballat i treballem colze a colze i amb qui ho volem seguir fent sota el seu comandament operatiu.

Tot i la situció, asseguren que seguiran vetllant pels interessos del territori i les més de 307 ADFs, els seus 667 municipis i les més de 15.000 persones que en formen part com a propietaris o voluntaris.

L’any passat, més de 6.500 persones voluntàries actives van fer més de 300 mil hores altruistes al territori que es van materialitzar en tasques de prevenció, vigilància i suport en l’extinció de focs a les zones de vegetació evitant així grans incendis forestals.

Comparteix el contingut!

Go to Top