El govern espanyol aprova les obres per ampliar la dessaladora de la Tordera

  • El Consell de Ministres ha modificat el conveni de gestió de l'empresa pública Acuamed per traspassar-la a ATL, un pas necessari per iniciar les obres

  • El govern espanyol afirma que un dels objectius de l’ampliació és reduir les extraccions dels aqüífers del Maresme i de la Tordera

2024-07-13T19:03:54+01:0013/07/2024|

Llum verda del govern espanyol per ampliar la dessaladora de Tordera. El Consell de Ministres aprovat la modificació del conveni de gestió directa de l’empresa pública Acuamed, un pas necessari per iniciar les obres de construcció de la instal·lació, que després serà traspassada a l’Ens d’Abastament d’Aigua Ter-Llobregat, propietat de la Generalitat. 

En el mateix conveni, s’ha aprovat també la creació de la dessaladora de Foix, al Garraf. La inversió puja fins als 513 milions d’euros, 290 per la de la Tordera II i 223 per la de Foix. Es finançaran amb fons europeus en concepte de crèdit de l’Estat a la Generalitat, és a dir que Catalunya els haurà de retornar i seran els usuaris els qui acabin pagant les dues infraestructures a través dels rebuts de l’aigua.

L’ampliació de la dessaladora de la Tordera suposarà una inversió de 290 milions -un preu que es va incrementant amb el temps- i s’aixecarà una nova planta al costat de la que hi ha ara i que permetrà que la capacitat total d’aigua passi dels 20 hm3/any als 80 hm3 , el que suposa quadruplicar la producció. Es calcula que les obres tindran una durada de 50 mesos, pel que es preveu que finalitzin a l’agost de 2028

El govern espanyol afirma que un dels objectius és disminuir l’extracció d’aigua dels aqüífers del Maresme i de la Tordera, així com reduir la quantitat d’aigua que es transfereix del riu Ter a Barcelona, tenir més aigua disponible per al medi ambient i assegurar l’autosuficiència  de la província de Girona. 

La dessaladora de Foix també subministrarà aigua al Maresme

Els 223 milions d’inversió restants serà per la creació de la planta de Foix, situada al Garraf. Aquesta dessaladora produirà uns 20 hm3/any i, segons l’Agència Catalana de l’Aigua, podrà aportar aigua tan a les comarques de Tarragona com als municipis que formen part del sistema Ter-Llobregat, on es troba Calella. La creació d’aquesta instal·lació podria ser una realitat al 2029. 

En conjunt, la producció d’aigua de les dues dessaladores arribaria als 100 hm3 anuals. Si això se suma amb la tercera planta del Llobregat, la capacitat d’aigua dessalinitzada produïda a Catalunya passaria als 160 hm3/any.

Comparteix el contingut!

Go to Top