Els Mossos preveuen cobrir la falta d’agents a l’Alt Maresme amb hores extra

  • Interior ha elaborat un Pla de Seguretat d’Estiu amb una important bossa d’hores extraordinàries per la Regió Metropolitana Nord

  • Els sindicats policials insisteixen en la manca d’efectius i d’armes a la comarca i demanen que tota la plantilla disposi de pistoles tàsser per la defensa personal

Els Mossos de les comissaries d’Arenys de Mar i Pineda de Mar hauran de fer hores extra per abordar la campanya d’estiu. En canvi altres municipis costaners sí que es reforçaran amb la incorporació de nous agents. Aquest divendres hi haurà una reunió d’alcaldes del Maresme amb el director de Mossos d’Esquadra, Pere Ferrer, per explicar el pla de seguretat d’estiu.

Darrerament, a l’Alt Maresme s’han produït diversos incidents violents que han fet alçar la veu als sindicats de mossos (fotos: @mossos)

2024-07-11T20:43:53+01:0011/07/2024|

Les comissaries de Mossos d’Esquadra de Pineda i d’Arenys -i en general les regions policials- tindran a disposició una gran bossa d’hores extraordinàries per cobrir els mesos d’estiu. No arribaran més agents, tal com demanaven els sindicats i els alcaldes de la comarca, sinó que seran els mateixos caps policials de les comissaries qui distribuiran les hores extraordinàries dels seus agents en les franges horàries i dies en què considerin que cal un reforç, com poden ser les nits de caps de setmana a les zones d’oci nocturn o les festes majors que suposen una aglomeració de persones.

El Departament d’Interior té quantificada les bosses d’hores extraordinàries per Regions Policials. Amb tot, la regulació laboral no permet fer més de 80 hores extra per agent. La comissaria de Pineda, dotada amb 94 agents, podria cobrir, per si sola, unes 7.500 hores extraordinàries anuals. Però els costos a les arques públiques per hora de servei també es dispararan.

A banda, la nova promoció que s’incorpora ara dels nous agents provinents de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya -enguany uns 800 efectius, l’any passat 850-, han permès abordar les jubilacions del cos i també incrementar el número d’agents de forma estructural.

Aquesta campanya d’estiu s’incorporaran al cos 882 nous agents respecte de l’estiu passat-, però es destinen especialment, segons Interior, a Barcelona per garantir la seguretat en la celebració de la Copa Amèrica. El Departament d’Interior també defensa que la comissaria de Pineda té 13 agents estructurals més que l’any passat.

Segons Interior, s’han dissenyat dispositius més robustos per mantenir la seguretat i la convivència en zones amb més concentració de persones i reforçar la prevenció en l’àmbit de l’amenaça terrorista.

Darrerament, a l’Alt Maresme s’han produït diversos incidents violents que han fet alçar la veu als sindicats de mossos. A la nostra ciutat, el més significatiu i greu va ser l’apunyalament mortal a la discoteca Oxygen, fa unes setmanes; però també hi ha hagut aquesta mateixa setmana un tiroteig a Tordera que va causar el pànic entre els veïns d’una urbanització -afortunadament, sense ferits- i un cas de violència de gènere en un hotel de Santa Susanna on també van acabar ferits quatre policies.

La seguretat ciutadana s’ha convertit en el principal problema de Calella, tal com constata  l’enquesta de percepció ciutadana de la Diputació de Barcelona, el Dibaròmetre, una preocupació que s’ha duplicat respecte a l’any passat. Els furts als turistes i botigues, les baralles properes a establiments d’oci i els delinqüents multireincidents són temes candents a la ciutat,  que afecten a ciutadans i a negocis per igual.  De fet, el Dibaròmetre també revela que la seguretat és el problema més greu a 6 municipis del Maresme: Tordera, Pineda de Mar, Mataró, Premià de Dalt, Alella i Montgat.

Tant és així que el Conseller d’Interior Joan Ignasi Elena va presidir la Junta Local de Seguretat de Calella el passat Gener per abordar la gestió dels delinqüents multireincidents. Elena aleshores va prometre un reforç d’efectius a la comarca del Maresme quan s’incorporessin els nous agents provinents de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya.

Manca de recursos i de policies

El Sindicat Autònom de Policia (SAP-FEPOL) i el Sindicat de Mossos d’Esquadra (SME-FEPOL) han tornat a insistir en un comunitat en la manca de recursos per poder assegurar la seguretat ciutadana. Reclamen més efectius a la comissaria de Pineda de Mar, però ara també han afegit la demanda de pistoles tàsser per tota la plantilla per evitar el cos a cos, com a arma de defensa personal. 

Aquesta és la tercera denuncia que els sindicats fan a Interior, un departament  que està “jugant amb les dades i maquilla les deficiències que pateixen una part important de les comissaries de Catalunya”, segons han publicat al comunicat. 

El director dels Mossos es reuneix divendres amb els alcaldes del Maresme 

Aquest divendres, hi haurà una reunió entre els alcaldes de la comarca i el director de Mossos d’Esquadra, Pere Ferrer, que explicarà quin serà el pla de seguretat per aquest estiu

Una reunió que es produeix en un moment on hi ha molts temes sobre la taula, com l’increment de la població en plena època turística a municipis com Calella i Pineda de Mar o el tancament de la comissaria de la Policia Local de Palafolls a les nits, degut a que molts agents es troben de baixa i no hi han suficients agents per cobrir el servei. 

Des de l’inici de la legislatura, el Consell Comarcal del Maresme ha organitzat trobades entre els batlles de la comarca i diverses autoritats catalanes, com el conseller d’Interior, la consellera de Territori i el director de l’Agència Catalana de l’Aigua.

Comparteix el contingut!

Go to Top