La preocupació per la seguretat es duplica i es converteix en el principal problema pels calellencs

  • L’enquesta de percepció ciutadana mostra un gran augment de la seguretat com a preocupació dels veïns, reduint la neteja i la gestió política

  • La meitat dels enquestats afirma que Calella ha empitjorat; apuntant a l’accés a l’habitatge i l’aparcament com els serveis pitjor valorats

2024-06-25T13:37:14+01:0025/06/2024|

La seguretat ciutadana s’ha convertit en el problema més greu de la ciutat pels calellencs i calellenques, segons l’enquesta de percepció ciutadana de la Diputació de Barcelona el Dibaròmetre. Si en l’anterior edició, el 16% dels enquestats apuntaven la seguretat com a principal preocupació, en aquesta ha sigut el doble. No és estrany tenint en compte que les enquestes es porten fent des de desembre de 2023, moment en què va esclatar el conflicte del grup d’onze delinqüents multireincidents generant una crisi política que va arribar al Departament d’Interior, el Parlament i el Congrés dels Diputats.

En aquesta primera fase del Dibaròmetre, la preocupació per la neteja ha disminuït lleugerament del 18% al 15,7%, tot i que se situa en segona posició. Els problemes associats a la immigració han tingut un fort creixement i són la tercera preocupació dels veïns i veïnes de la ciutat, passant del 3% al 9%. Li segueixen l’aparcament, el manteniment dels carrers, l’atur i les condicions de treball.

En canvi, la gestió política ha deixat de ser un dels principals problemes per la ciutadania, que ha baixat del 8% de l’anterior edició al 2% actual, coincidint amb el canvi de govern.

La meitat dels calellencs considera que Calella ha empitjorat

La percepció dels calellencs en relació a la ciutat és negativa. La meitat dels enquestats considera que Calella ha empitjorat a nivell global en el darrer any i el 32% creu que encara anirà a pitjor en un futur. A nivell econòmic, el 44% dels veïns que han respost l’enquesta creu que la situació econòmica ha empitjorat.

Pel que fa als serveis, no és la seguretat ciutadana el pitjor valorat -tot i que suspèn amb un 4,7-, sinó l’accés a l’habitatge, que rep una nota d’un 3,4, lluny de l’aprovat i també de la valoració de l’anterior edició, on se situava en un 4,6. De fet, són els joves en edat d’emancipar-se, entre els 25 i els 34 anys, els que li atorguen una pitjor nota, amb un 1,8, tot i que no assoleix l’aprovat en cap franja d’edat. Ha desplaçat l’aparcament a la segona posició, rebent la mateixa puntuació que l’any passat.

En canvi, el servei més ben valorat d’aquest any ha estat el transport públic amb una nota de 6,3, seguit de l’enllumenat, amb la mateixa nota. Tanmateix, ambdos serveis han baixat la mitjana de puntuació respecte a l’anterior enquesta.

Pel que fa a la transparencia del govern, enguany també ha estat qüestionada pels calellencs. El 44,1% dels enquestats considera que la gestió es poc o gens transparent, millorant les dades anteriors que es trobaven en el 54%, pero sense arribar a convèncer a la ciutadania.

Més equipaments sanitaris

L’enquesta també mostra les peticions dels callencs. Un 37,7% de la població demana més equipaments sanitaris, una referència clara a agilitzar la promesa ampliació de l’Hospital de Calella i que s’ha endarrerit fins al 2030.

Entre d’altres coses, els calellencs també reclamen millores en les instal·lacions de serveis socials i de l’atenció a la ciutadania. També hi ha demanda d’equipaments esportius, educatius i culturals.

Comparteix el contingut!

Go to Top