Els conflictes de la seguretat, als voltants de Nadal, i de la neteja, actualment, han estat les principals patates calentes d’aquest any
Marc Buch compleix un any com a alcalde escollit a les urnes
Un tret distintiu del nou govern és l’augment de les festes i esdeveniments
Marc Buch i Josep Grima són les persones més visibles del govern. (Foto: @josepgrima)
El govern municipal compleix avui un any al capdavant del consistori. Marc Buch ja partia com a alcalde, però ha estat el primer en què ha estat escollit a les urnes com a cap de llista, ja que en l’anterior legislatura va ser la renúncia de l’exalcaldessa Candini per un càncer el que va avançar que Buch comandés la ciutat.
En aquest any des que es va constituir el nou Ajuntament, han augmentat considerablement la quantitat de festes i esdeveniments, un tret que el govern s’ha fet seu. Acabem de celebrar la Festa Major petita, s’ha recuperat la Festa de l’Esport i s’han organitzat per primer cop el Firatast, un campament reial i el The Factory Bike Fest, entre d’altres. De les activitats que organitzen les entitats, el govern no se’n perd ni una; les xarxes socials del consistori i dels regidors en donen fe.
Però no tot han sigut saraus; el govern s’ha hagut d’enfrontar a patates calentes que encara s’han de solucionar, com és la convocatòria de vaga del personal de l’empresa de la neteja i la recollida d’escombraries per d’aquí dues setmanes, en plena temporada turística i amb la previsió de la calor. Tampoc s’ha resolt la licitació del servei de consergeria dels edificis municipals, que ja va pel tercer concurs públic per les diverses impugnacions, amb el Tribunal Català de Contractes del Sector Públic anul·lant clàusules i amb una desena de treballadors amb por d’acabar al carrer.
Latent ha quedat l’enfrontament entre l’alcalde i el conseller d’Interior per la seguretat, que va tenir el seu punt àlgid abans de Nadal i que s’ha anat diluint sense el reforç promès de Mossos, però amb un clima de seguretat més estable. Buch no s’ha dirigit al màxim responsable d’Interior només per la delinqüència, sinó també per la mobilitat demanat mesures a la sortida de l’autopista de la mà de l’alcalde de Pineda, però tampoc se n’ha sortit.
Mirant endavant, el més calent és a l’aigüera. A la possibilitat de que les bosses d’escombraries s’acumulin pels carrers amb el personal que les hauria de recollir de vaga, se li sumen les múltiples problemàtiques que s’arrosseguen des de fa anys i que s’han convertit en estructurals. Una ciutat encotillada a nivell d’habitatge, amb una activitat econòmica massa focalitzada en el sector del turisme i amb molta demanda d’aparcament i poques places al centre. S’ha promès un aparcament que costarà més de 5 milions d’euros i que ha d’anar en paral·lel a una ampliació de l’Hospital que queda en entredit amb el més que probable canvi de color polític de la Generalitat.
No sembla que el govern tingui la intenció de canviar el model de ciutat. Els canvis que es van fent són petits i segueixen la línia imposada des de fa anys. L’etern debat del turisme i la desestacionalització de la temporada, de les oportunitats de futur pels joves i de la diversificació econòmica segueixen allà, com un malson tossut que es repeteix de forma recurrent, però en el qual no es vol pensar quan s’està despert. Un dels projectes més importants del Pla d’Actuació Municipal (PAM) és la creació d’un polígon que doni oxigen a l’economia calellenca, però no s’ha fet cap passa en aquest sentit. La decisió que sí s’ha pres és la de canviar els usos d’un mercat municipal que s’ha deixat agonitzar al llarg dels anys i la de fer grans inversions per renovar parcs infantils.