El govern català aprovarà aquesta setmana la nova mesura, que pot suposar la solució per mantenir obertes les piscines d’hotels i càmpings
Les piscines privades es podran omplir si s’obren a la ciutadania com a refugis climàtics
Les piscines d'hotels podrien convertir-se en refugis climàtics
Nou canvi en relació a les piscines: la Generalitat permetrà que s’omplin les privades si les obren al públic i funcionen com a refugi climàtic. Aquesta podria ser la solució perquè els hotels i càmpings de Calella poguessin mantenir obertes les seves piscines i, per tant, no restar atractiu a la destinació, però també pot comportar una massificació. Segons l’Ordenança reguladora de les mesures aplicables a l’abastament d’aigua potable i als usos de l’aigua en situació de sequera, aprovada de forma inicial aquesta setmana al ple municipal, no consta actualment cap piscina de Calella com a refugi climàtic.
El govern català té previst aprovar aquesta mesura aquest dimarts en un decret llei sobre el Pla Especial de Sequera, que després haurà de ratificar el Parlament el divendres. El decret es refereix a piscines particulars, comunitàries i d’establiments turístics, com hotels i càmpings, a més de les públiques, però especifica que només les podran omplir si arriben a un “acord amb l’Ajuntament per ser d’ús públic obert a la ciutadania en els termes que els municipis pactin amb els privats”.
A més, s’hauran de reomplir “en les quantitats indispensables per garantir la qualitat sanitària de l’aigua, sempre que s’apliquin mesures d’estalvi addicionals que compensin l’aigua que s’utilitzi”. Per exemple, s’haurà de compensar amb un estalvi en el consum d’aigua en altres aspectes, com les dutxes. En canvi, “si una piscina privada no està censada com a refugi climàtic, no es podrà omplir ni reomplir“.
Massificació o un ingrés extra?
Pels hotels i càmpings, aquesta mesura pot ser la solució per poder anar injectant l’aigua que les piscines perden amb l’ús. Aquesta era, de fet, una de les preocupacions dels allotjaments turístics de Calella. Però obrir la piscina a tothom pot comportar diversos escenaris, alguns positius, com el fet que hi hagi residents que decideixin anar a passar el dia a un hotel per refrescar-se a la piscina i consumir menjar i beguda, suposant un ingrés extra pels establiments; i d’altres negatius, com una massificació de la piscina.
Límit al consum d’aigua dels turistes
Un altre aspecte que recollirà el decret és el topall del consum d’aigua per turista als allotjaments, que s’estableix per primera vegada. En situació d’excepcionalitat el consum màxim és de 115 litres per persona, baixa a 100 en situació d’emergència I -la que ens trobem actualment-, a 90 litres en emergència II i es limita a 80 en emergència III.
En una nota informativa, el govern assenyala que als municipis on durant tres mesos consecutius se superi el llindar màxim, “les limitacions de consum (…) tindran caràcter obligatori per als establiments d’allotjament turístic”.
Les majors piscines de Calella, per l’esport federat
Les dues piscines més grans de la ciutat s’han salvat en tot moment, ja que s’utilitzen per la pràctica d’esport federat. Són la municipal Dorly Strobl i el Crol Centre, la primera tancada i la segona al descobert.