Calella rep 300 mil euros per fer actuacions a la xarxa d’aigua

  • L’ACA ha concedit una subvenció a l’Ajuntament per millorar la regulació de les pressions d’aigua i per sectoritzar la xarxa

  • L’allau de les peticions dels municipis ha provocat que s’allargui la resolució de les subvencions, amb una partida global de 50 milions d’euros

2024-03-25T13:07:48+01:0025/03/2024|

L’Ajuntament de Calella ha rebut una subvenció de 300 mil euros de l’Agència Catalana de l’Aigua per renovar la xarxa de subministrament d’aigua de la ciutat, millorar la regulació de les pressions i sectoritzar la xarxa. De fet, ja s’han començat a fer les primeres proves per reduir la pressió de l’aigua a la zona turística, una mesura amb la qual cal comprovar que els pisos més elevats continuin tenint subministrament.

L’ACA va obrir la convocatòria de subvencions al juliol de l’any passat, amb una partida que arribava als 50 milions d’euros per tots els projectes dels municipis catalans, despertant l’interès de molts ajuntaments en el context de sequera que no ha fet més que empitjorar. La demanda va disparar superant les 800 sol·licituds i obligant a l’ACA a ampliar cinc mesos el termini per resoldre-les davant les “dificultats tècniques per gestionar el volum de peticions i alhora poder concedir el màxim nombre de subvencions”. De fet, l’ACA va emetre la resolució fent-la coincidir amb el Dia Mundial de l’Aigua.

Els 300 mil euros haurien de permetre que Calella pugui aplicar aquestes millores en la xarxa de subministrament d’aigua per combatre totes les problemàtiques derivades per l’emergència per sequera. Se sumen al fons de reposició de 250 mil euros que el regidor de Serveis Municipals, Josep Grima, va anunciar que disposava l’empresa mixta de l’aigua de Calella, Gestaigua, per fer obres de millora i renovació del servei de l’aigua. Un pressupost que es va utilitzant per les substitucions de canonades.

De fet, Calella encara compta amb moltes canonades de fibrociment. La seva vida útil està esgotada i, en el moment en què hi ha un escapament, les fuites solen multiplicar-se. A més, el fibrociment  conté amiant, un material cancerigen que afecta en el moment en què es trenca, però que era molt popular a la construcció durant els anys 60 i 70. Actualment se sol optar pel polietilè, un tipus de plàstic de baix cost que, a més, no s’oxida, pot arribar a durar 100 anys i no és corrosiu. Malgrat el material sigui més econòmic, les obres no ho són, el que endarrereix la renovació de les canonades.

Comparteix el contingut!

Go to Top