Arribar a Barcelona suposa un 24% més de temps en tren que en cotxe

  • Un estudi del RACC assenyala que el transport públic del Maresme és el pitjor valorat pels usuaris, que el suspenen amb un 4,9

  • Els trens de l’R1 superen el 90% d’ocupació en hora punta

Els usuaris del tren són els més damnificats a l'hora de desplaçar-se degut als retards. (Foto: CalellaCOM)

2024-02-25T13:13:54+01:0025/02/2024|

Els viatgers que van en transport públic triguen, de mitjana, un 20% més a entrar a Barcelona que en vehicle privat, uns 10 minuts, i aquest temps s’amplia a 12 minuts en el cas dels trens de Rodalies, el que suposa un 24% més. En el cas de les corones tarifàries més llunyanes, com és el cas de Calella, el marge de retard s’amplia encara més. És una de les principals conclusions d’un estudi del RACC en base a enquestes a usuaris dels diferents tipus de transport, una situació força complicada pels passatgers que es desplacen a primera hora del matí, la majoria treballadors i estudiants. Els Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) i els Bus Exprés no surten tan mal parats i el temps de demora respecte el cotxe és d’entre 7 i 8 minuts.

L’estudi que analitza l’experiència de l’usuari amb el transport públic i en el qual s’han realitzat un total de 1.100 enquestes assenyala que el corredor del Maresme suspèn amb un 4,9 i es converteix en el servei pitjor valorat pels usuaris.

La línia R1 ha estat de les més castigada per les crítiques. Els trens superen el 90% d’ocupació en hora punta, entre les 7.30h i les 9.30h. En aquestes condicions, en un vagó poden caber-hi un total de 195 persones, on 141 van de peu. Una situació, segons l’estudi, “molt incòmoda pels usuaris que viatgen en trajectes de certa durada”.

De mitjana, els usuaris del transport públic dediquen gairebé dues hores cada dia (58 minuts per anar i 58 per tornar) a fer el trajecte de casa a la feina o la universitat, i de la feina o universitat a casa.

Els usuaris demanen trens més freqüents i millors connexions

Així, la conclusió que n’extreu el Reial Automòbil Club de Catalunya és clara: cal augmentar la freqüència -una demanda en la qual coincideixen el 62% dels usuaris- i la capacitat dels trens i millorar la fiabilitat.

El 36% demanen més capil·laritat, és a dir, que es millorin les connexions de totes les línies ferroviàries. Entre altres peticions, també destaquen l’agilització dels transbords, comportaments més respectuosos entre els passatgers, tarifes més baixes i menys estacions intermèdies.

Els motius principals per utilitzar el transport públic és el d’evitar les congestions i estalviar diners. De fet, actualment, els trens de Rodalies tenen bonificats els bitllets i són gratuïts.

Comparteix el contingut!

Go to Top