L’anunci de la prohibició d’omplir piscines va disparar el consum d’aigua a Calella

  • Es van arribar als 199 litres per persona i dia, fregant el topall màxim a partir del qual la Generalitat sanciona als ajuntaments

  • L’Ajuntament de Calella sancionarà les persones i empreses que consumeixin massa aigua amb multes de fins a 3 mil euros

La prohibició d'omplir piscines va disparar el consum d'aigua

2024-02-16T16:11:32+01:0016/02/2024|

El consum d’aigua es va disparar a Calella la tercera setmana de gener, just després que la Generalitat anunciés que prohibiria omplir piscines amb l’entrada en vigor de la fase d’emergència per sequera. Dels 192 litres per persona i dia de les dues primeres setmanes, es va passar a 199, a tocar dels 200 litres que ha marcat com a topall la Generalitat, segons ha informat l’alcalde, Marc Buch, en el directe d’Instagram d’aquest dijous. Si se supera aquesta xifra, les autoritats catalanes sancionaran a l’Ajuntament.

El dia 16 de gener, la Generalitat anunciava les mesures que s’aplicarien quan entrés en vigor la fase d’emergència per sequera, que va ser el dia 2 de febrer. En aquest impàs, el consum d’aigua es va disparar.

Resulta evident saber qui va fer augmentar el consum. La possibilitat d’haver de prescindir de les piscines durant l’estiu suposa un greu perjudici pels allotjaments turístics, motiu pel qual els que les havien buidat durant l’hivern es van afanyar a omplir-les abans que entrés en vigor la mesura. També les cases particulars que disposen de piscines han aprofitat per posar-les a punt per l’estiu.

No obstant, durant la pròpia temporada també s’auguren problemes, ja que el mateix ús de les piscines implica la pèrdua d’aigua i caldrà anar-les reomplint. Hi ha fórmules per manipular els comptadors d’aigua i evitar que un consum excessiu quedi reflectit, com donar-li la volta, aturar-lo o utilitzar un imant d’unes determinades característiques, però totes elles són il·legals i estan prohibides sota sancions.

Per evitar aquests problemes i garantir l’atractiu de la destinació, els hotelers de Lloret de Mar han decidit comprar d’una dessalinitzadora mòbil per omplir les piscines amb aigua dessalada del mar, de tal forma que s’assegurarien tenir aigua potable durant tota la temporada. Però encara no està clar que la puguin utilitzar, ja que xoca amb el pla de sequera de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i, per tant, es trobarien sense el seu permís per posar-la en marxa.

Calella multarà a qui consumeixi massa aigua

Vista la picaresca amb l’augment desmesurat del consum d’aigua, l’Ajuntament ha elaborat una ordenança per sancionar a qui es passi de la ratlla. Les multes arriben als 3 mil euros en el cas de les infraccions molt greus; l’ordenança cataloga el fet d’omplir piscines com a lleu, greu o molt greu en funció de la seva mida.

Altres infraccions que també seran sancionades són el fet de regar jardins, zones verdes i horts; rentar vehicles fora dels establiments habilitats, netejar carrers, subministrar aigua amb camions cisterna per usos que no siguin l’aigua de boca i manipular els comptadors, entre d’altres.

A més, l’ordenança també estableix que l’Ajuntament pot requerir la redacció i aplicació de plans d’estalvi als grans consumidors, que, segons detalla el text, són els que utilitzen anualment “un volum superior al 10% del consum total del municipi o un consum anual superior a 10.000 m3”. Aquests grans consumidors no només són els hotels, també ho poden ser altres grans superfícies que requereixin de molta aigua, com pot ser l’Hospital o una indústria.

Actualment, es troba en consulta pública prèvia per tal que es puguin presentar al·legacions abans que el govern la porti al ple municipal, previsiblement al d’abril.

Els alcaldes del Maresme es reuneixen amb l’ACA

Aquest divendres al migdia, els alcaldes del Maresme es reuneixen amb el director de l’Agència Catalana de l’Aigua, Samuel Reyes, en una trobada on l’autoritat catalana de l’aigua informarà de les inversions previstes a la comarca, principalment en matèria de manteniment i conservació de lleres, abastament i sanejament i també de la situació actual.

Previsiblement, la problemàtica de les piscines i de com detectar els consums excessius que poden comportar multes als ajuntaments serà un dels temes que estaran sobre la taula, per la qual diversos consistoris han començat a plantejar ordenances i també altres mesures. Alella, per exemple, utilitza drons per controlar les cases particulars que omplen les seves piscines.

Comparteix el contingut!

Go to Top