El pes dels serveis en el producte interior brut (PIB) de Calella és del 91,7%, el més alt de tota la comarca
Calella, el municipi del Maresme que més depèn econòmicament del sector serveis
La dependència dels serveis provoca que el Maresme es trobi a la cua catalana en PIB per càpita
És innegable que el motor econòmic de Calella són els serveis, però les xifres posen de relleu l’extremada dependència de la ciutat d’aquest sector: representa el 91,7% del producte interior brut (PIB), és a dir, de la riquesa generada a l’economia, segons un informe elaborat pel Consell Comarcal del Maresme amb les darreres dades de l’Idescat.
És la xifra més alta de la comarca i es deu, en la seva majoria, al pes del turisme i l’hostaleria i dels serveis associats, tot i que també inclou altres activitats.
El sector terciari o de serveis inclou el comerç; l’educació; la cultura; el transport, la informació i les comunicacions; les activitats financeres i d’assegurances; les activitats immobiliàries, tècniques i administratives; i l’administració pública, entre d’altres.
El Maresme en global també és totalment dependent del sector serveis, ja que més de tres quartes parts del producte interior brut provenen d’aquesta branca. Això provoca que tot i que és la cinquena comarca que més aporta al PIB català, estigui a la cua en PIB per càpita, un indicador que s’utilitza per mesurar la qualitat de vida dels habitants. És a dir, tot i que el Maresme genera riquesa, quan aquesta es divideix pel nombre d’habitants desvetlla que és més baixa que a altres territoris. El PIB per càpita comarcal és de 21.300 euros, malgrat la mitjana catalana és 10 mil euros superior.
Calella encara es troba per sota: la renda per càpita és de 19.200 euros, mentre que a Pineda de Mar és inferior, 17.400 euros. Només set municipis superen la mitjana comarcal: Palafolls (36.400 euros) i Vilassar de Dalt (34.700 euros) són els que presenten un major producte interior brut per habitant, per sobre de la mitjana catalana, seguit d’Argentona, Mataró, Vilassar de Mar, Dosrius i Arenys de Mar. No hi ha dades dels pobles de menys de 5 mil habitants.
Indústria, construcció i sector agrícola, minoritaris
La forta dependència dels serveis fa que la resta de sectors econòmics quedin relegats. Si els serveis contribueixen en un 76,8% a l’economia comarcal, la indústria només ho fa en un 16%, la construcció es troba en tercer lloc amb un pes del 5,8% i el sector primari, que inclou l’agricultura, la ramaderia i la pesca, un 1,4%.