ERC acusa l’Estat de retardar fins a un any l’ampliació de la dessalinitzadora de la Tordera

  • Els republicans retreuen que el govern espanyol ha “promès falsament” assumir el cost de l’obra i que finalment l’haurà de finançar la Generalitat

2024-01-22T10:50:46+01:0022/01/2024|

Esquerra Republicana acusa l’Estat de retardar les obres de la dessalinitzadora de la Tordera entre nou i dotze mesos “duplicant els tràmits tècnics endarrerint-ne l’ampliació en un context d’urgència”. En un comunicat, els republicans també culpen al govern espanyol de “prometre falsament” assumir el cost de l’obra, però és la Generalitat qui es farà càrrec de la inversió de 287 milions d’euros amb la qual es preveu quadruplicar la capacitat de la instal·lació “després d’un vaivé de tràmits entre institucions provocat pels entrebancs del PSC-PSOE”.

La formació republicana ha denunciat les “traves de l’Estat” després que una delegació del partit visités les instal·lacions. La pinedenca Mònica Palacín és una de les persones que han fet la visita, juntament amb altres diputats d’ERC de la comissió d’Acció Climàtica del Parlament i el director de l’Ens d’Abastament d’Aigua Ter-Llobregat (ATL), David Vila.

La planta funciona al 100% de la seva capacitat des de fa més d’un any a causa de la situació de sequera, malgrat en unes condicions normals, el percentatge es mou entre el 10% i el 15%. Ubicada al terme municipal de Blanes, abasteix una població de 300.000 habitants i inclou els municipis de l’Alt Maresme des de Palafolls fins a Arenys de Mar, entre d’altres; també Calella.

Estava previst que l’any passat es licitessin les obres i que tinguessin una durada de tres anys. Es construirà una nova planta dessalinitzadora al costat de l’actual, de tal forma que permetrà quadruplicar la capacitat d’aquesta infraestructura, que passarà de produir 20hm3 anuals a 80hm3. Aquests 80hm3 se sumaran als 60Hm3 de les instal·lacions del Prat i als futurs 20Hm3 de Cunit-Cubelles, de manera que Catalunya doblarà en pocs anys la quantitat d’aigua dessalada i passarà dels 80hm3 actuals als 160hm3. Un volum que equival a un 23,4% del total de la capacitat dels embassaments de les conques internes.

Malgrat a principis d’any, es parlava d’una inversió de 250 milions d’euros, el mes de setembre, la Generalitat va apujar aquesta xifra fins els 287 milions. El govern català preveia incloure l’obra en el pla estatal contra la sequera i que fos el Ministeri per la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic qui licités les obres durant el primer trimestre de 2024, però finalment l’assumirà la Generalitat i per ara no s’ha especificat calendari. En el comunicat, els republicans afirmen que les obres “començaran pròximament”, sense més detall.

Comparteix el contingut!

Go to Top