La millora de la bassa, actualment seca i sense atractiu, té un cost previst de 80 mil euros
El projecte de la bassa de la Pedrera del Parc Dalmau inclou la recuperació de l’aigua i la fauna i un mirador
Recreació virtual de la futura bassa de la Pedrera. (Foto: EliseuPaisatgista)
La bassa de la Pedrera del Parc Dalmau podria finalment tornar a tenir vida, una reivindicació dels Amics del Parc Dalmau. El projecte de millora té l’objectiu de naturalitzar l’espai i convertir-lo en un focus de biodiversitat de diferents tipus d’ocells, amfibis, insectes i plantes, recuperant l’aigua i instal·lant un mirador per contemplar la zona.
El projecte es va encarregar l’estiu de 2022 a l’empresa Casa dels Ocells, del paisatgista Eliseu Guillamón, qui també va elaborar el Pla Director del parc i va dirigir les obres del Laberint i dels Jardins de la Fantasia, a més de dissenyar el Parc de les Veles. El cost previst és de 80 mil euros, 10 mil per sobre de la partida que Calella en Comú va negociar amb el govern incloure al pressupost del 2023. Malgrat no s’arribarà a executar en els tres dies que queden d’any, el fet que ja s’hagi redactat el projecte planteja que si que es portarà a terme l’any vinent.
Recuperació de l’aigua
Els treballs per recuperar la bassa es basen en substituir les actuals instal·lacions del circuit hidràulic i renovar-les, netejant la bassa, retirant les pedres existents i reparant les parts malmeses del mur de pedra. També preveu instal·lar un mirador, tanques i baranes, a més de senyalització ambiental i pedagògica, amb l’objectiu que es converteixi la zona en un punt de divulgació i educació ambiental.
Malgrat el projecte afirma que es faran les “mínimes” actuacions necessàries, en els treballs previstos es descriu “l’enderroc del mur de contenció de pedra”, un fet que modificaria en gran mesura l’espai. A les recreacions virtuals incloses en el document també es pot veure que no hi són les dues casetes dels costats de la bassa, que actualment utilitzen els Amics del Parc Dalmau per guardar el material amb el qual fan les tasques de manteniment al parc.
Fauna i flora
El projecte també preveu plantar diferents tipus d’arbustos i flors, tant aquàtiques a l’interior de la bassa com pels voltants. Pel que fa als animals, el document planteja que la creació de l’espai d’aigua atraurà diferents espècies d’insectes i amfibis, com granotes i salamandres, però també de rèptils com serps i llangardaixos, i proposa la creació d’un jardí de papallones.
Sense calendari
Hores d’ara, no ha transcendit el calendari de l’obra. Un cop acabi el termini d’exposició pública, l’Ajuntament haurà de decidir si estima o no les al·legacions que es puguin haver presentat i, per tant, aprovar-lo definitivament. A partir d’aquí, és el govern qui decideix en quin moment el porta a terme.