L’Ajuntament renova els plans d’emergència municipals que portaven més de 5 anys caducats

Imatge d'arxiu d'un operatiu dels cossos d'emergència a Calella

  • Els diferents plans d’emergències s’han unit en un únic document, el DUPROCIM, que estableix els protocols a seguir en casos com inundacions, incendi forestal, risc sísmic, contaminació de l’aigua del mar, nevades o ventades. Arran de la COVID-19, també s’ha creat el de pandèmies. Feia anys que s’havien de renovar, ja que estaven tots caducats.

2023-12-27T15:02:31+01:0027/12/2023|

Calella ha renovat, per fi, els plans d’emergències, que portaven entre 5 i 6 anys caducats. A l’espera que passi per la Comissió de Protecció Civil de Catalunya perquè l’homologui, el ple de l’Ajuntament ha aprovat el DUPROCIM, el Document Únic de Protecció Civil Municipal, que recull com prevenir i controlar els riscos d’onades de calor i fred, de concentració de persones, d’incendis forestals, nevades, inundacions, terratrèmols, contaminació marina, ventades i pandèmies.

El document estableix una fotografia de Calella, identificant les àrees on viu la població, les infraestructures i serveis que hi passen i les zones que afecten, a més dels límits a partir dels quals es considera una emergència i com actuar. També estipula que el comitè d’emergències que es crearà en cas que sigui necessari estarà format per l’alcalde, els regidors de Seguretat, Comunicació i Política Social, el regidor que actua com a representant municipal al CECAT, el Cap de la Policia Local i el cap de l’ADF Alt Maresme.

Aquest document té una vigència de 4 anys, sempre que no es produeixi algun canvi substancial a Calella que pugui fer variar algun dels plans. Marca que es farà un simulacre cada any, que pot ser dels diferents riscos als quals es podria enfrontar la ciutat, a més de diferents exercicis que hauran de fer els diferents grups que es crearan en cas d’emergències.

5 anys caducats

Els plans d’emergències s’han unificat en un únic document que recull els protocols a seguir en cadascun dels casos, però fins ara Calella estava obligat a tenir el PROCICAT, que és el pla bàsic, i també l’INFOCAT, el NEUCAT, l’INUNCAT, el SISMICAT i el CAMCAT. El VENTCAT només era recomanable. Però tots estaven caducats, ja que es van homologar durant els anys 2013 i 2014 i la seva vigència és de només 4 anys. És a dir, estaven pendents de renovació des dels anys 2017 i 2018. En aquest temps, s’han hagut d’actualitzar diverses circumstàncies per adaptar-les a la realitat de la ciutat, com alteracions en el tipus de risc, el nivell de risc, els elements vulnerables de la zona i la configuració dels components del pla.

ERC havia retret diverses vegades al govern l’endarreriment de l’actualització dels plans pel que consideren “una deixadesa en aquest àmbit del govern, no és de menor importància. Ho hem recalcat dues vegades al ple i ho hem denunciant també públicament”, afirma el portaveu republicà, Xavier Ponsdomènech, qui considera que “en el pressupost del 2024 ha d’haver alguna partida pel desenvolupament del DUPROCIM”. També reclama que es tingui en compte als partits de l’oposició en casos d’emergències i que es treballin els plans de forma “homogènia i no partidista”, a diferència, exposa, del comitè de crisi que es va crear durant la pandèmia on només hi era present el govern i representants de l’Ajuntament, la Policia Local i la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, un fet que consideren una “manca democràtica”.

El regidor de Seguretat, Soufian Laroussi, va explicar al darrer ple que la redacció del DUPROCIM es va iniciar l’any 2018, però que es va aturar amb la crisi sanitària. De fet, també es va incorporar un pla per pandèmies que fins el moment no era obligatori, a més d’anar revisant tots els elements que quedaven obsolets.

Comparteix el contingut!

Go to Top