Augmenta la freqüència del bus de Calella a Barcelona per les queixes dels usuaris
Sagalés és l'empresa que gestiona els autobusos que enllacen Calella i Barcelona
Sagalés afegeix dos busos més per sentit, un a primera hora i un altre al vespre, després d’un allau de queixes dels usuaris, que han posat reclamacions a totes les administracions: a la Generalitat, a l’Ajuntament, al Consell Comarcal i a la Síndica, a més de a la pròpia empresa de transports. També Junts havia preguntat al govern català per l’anul·lació de freqüències i la saturació del servei.
Les línies que connecten Barcelona amb l’Alt Maresme, sobretot amb Calella, Pineda i Sant Pol, tindrà dos autobusos més per sentit a partir del 27 de novembre. Aquest canvi d’horaris es produeix després d’una allau de queixes per part dels usuaris, que s’han adreçat a totes les administracions per reclamar una millora del servei. Han posat reclamacions i instàncies tant a la pròpia operadora, Sagalés, com a la Generalitat, al Consell Comarcal, a l’Ajuntament de Calella i a la Síndica municipal, aconseguint un petit augment.
Els viatgers van notar que un detriment en el servei a principis de novembre, quan es va fer el canvi de l’horari d’estiu al d’hivern, perquè “va ser un desastre, han tret un piló d’autocars. A l’aeroport només van quatre al dia, i dels que surten de Pineda i de Blanes també n’han tret. Han eliminat el de les 19:30h i el de les 5:30h. Alguns van molt plens i hi ha qui es queda a la parada, el conductor ha d’avisar perquè passi un altre bus per recollir la gent que es queda tirada”, explica una calellenca que utilitza el bus habitualment per anar a treballar a Barcelona.
Aquest problema es dona a la línia 618, que connecta Pineda de Mar, Calella i Sant Pol de Mar amb Barcelona, i també a la 603, que fa parada a tots els municipis des de Blanes fins a Mataró i arriba a Barcelona i a l’aeroport d’El Prat. Precisament degut a que arriba a l’aeroport, els usuaris lamenten que “els que tenen preferència a l’estiu són els turistes i a l’hivern també ens deixen tirats a la parada”.
L’eliminació d’alguns autobusos ha generat encara més indignació i ha provocat un gran nombre de reclamacions: “els estem fregint a queixes perquè no és normal el que han fet, és vergonyós”, assegura la usuària, qui apunta que “l’ideal seria un bus per hora i sentit des de les 5:30h fins les 22:30h, i dos a les hores punta”. Només en una franja horària, la de les set de la tarda, hi ha dos autobusos previstos de forma simultània per cobrir més demanda.
Dos autobusos més per sentit
Després de les queixes, a partir del dilluns 27 de novembre s’afegeix un autobús més a primera hora, cap a dos quarts de sis del matí i un altre cap a les set de la tarda des de Calella cap a Barcelona i també un més al matí i un altre al vespre en sentit contrari, des de Barcelona cap a Calella. Aquests canvis només es donen els dies feiners, el servei dels festius es manté igual.
Tot i així, els usuaris consideren que el problema no està del tot solucionat, ja que “tot i que està molt bé que els hagin reforçat, seguim amb el mateix problema que hi ha hores en les quals no n’hi ha cap”. Per exemple, a l’hora de la tornada de la feina, no hi ha servei des de les 15:40h fins les 17:40h.
Junts trasllada la qüestió al govern català
Junts per Catalunya ha reclamat millores en el servei traslladant la problemàtica al Parlament. La diputada maresmenca, Judith Toronjo, ha presentat una bateria de preguntes al govern de la Generalitat per conèixer “quines freqüències han deixat d’operar en el trajecte per la costa fins a Barcelona; quines freqüències s’han modificat; saber els motius pels que han deixat d’operar o s’han modificat les freqüències del servei esmentades”. Pel moment, no ha transcendit si han rebut resposta.
El partit recorda que la mobilitat des de l’Alt Maresme no només es veu compromesa pel servei d’autobús, sinó també pels “problemes d’eficiència” de la línia R1 de Rodalies i per la manca de transport interurbà que afecta també als hospitals.