Els agents decideixen activar les càmeres i han d’informar a la persona que serà gravada
La Policia Local incorpora 10 càmeres unipersonals per enregistrar les actuacions
Una de les càmeres està vinculada a la Taser de la qual disposa el cos
La Policia Local ha incorporat 10 càmeres unipersonals, uns dispositius que van integrats a l’uniforme dels agents i que permeten enregistrar les actuacions tant amb imatge com amb so. No estaran gravant en tot moment, sinó que són els agents els que decideixen quan activar-la. Per fer-ho, han d’avisar a la persona amb qui estiguin interactuant que han iniciat la gravació. Aquest tipus de gravació es pot utilitzar com a prova en judicis, si és necessari.
Una de les càmeres està vinculada amb la pistola Taser que té el cos policial, un tipus d’arma que transmet impulsos elèctrics de curta duració -màxim 5 segons- i alt voltatge que incapacita el sistema nerviós. Segons ha explicat el regidor de Seguretat, Soufian Laroussi, en el moment que l’agent desenfunda el dispositiu, la càmera es connecta automàticament. D’aquesta forma, es pot comprovar, a posteriori, si la descàrrega elèctrica era necessària i proporcional.
L’Ajuntament va aprovar la incorporació de les Taser al reglament d’armes de la Policia Local fa dos anys, però segons Laroussi, encara no ha estat necessari utilitzar-les. Segons la normativa, els agents que porten al damunt aquesta arma estan obligats a disposar d’un desfibril·lador, a més de la càmera.
El regidor de Seguretat ha afirmat, en la trobada a la seu socialista on els regidors han fet balanç dels primers cinc mesos de govern, que les imatges enregistrades no es poden manipular perquè es descarreguen en un dispositiu al qual molt poques persones hi tenen accés. De fet, les gravacions han de ser custodiades. La Comissió de Control dels Dispositius de Videovigilància de Catalunya (CCDVC) és qui té les competències de control i supervisió dels Dispositius Personals de Gravació (DPG).
Més càmeres també al carrer
També s’han instal·lat les càmeres de videovigilància al carrer, un projecte que surt dels Pressupostos Participatius del 2021. Ara són 21 els punts que la Policia Local vigila des de la caserna, ubicacions que, segons Laroussi, tenen un interès policial, ja sigui perquè s’hi cometen més delictes o per acumulació de persones, com és el cas de la zona de l’estació.
Els nous punts on s’han instal·lat són dos al Rierany dels Frares, per un costat a l’encreuament amb el carrer Narcís Monturiol i, per altre costat, al pas subterrani cap a la platja. A la zona de platges, també s’ha col·locat un altre punt entre l’aparcament de les Palmeres i la guingueta Nui Beach. A la Riera Capaspre, hi ha ulls de la Policia Local a la plaça Sant Elm -situada just al final abans del pas subterrani, on Laroussi destaca que s’hi concentrava un focus d’aldarulls- i als accessos a la platja des de la Riera Capaspre. També a la Plaça de l’Església, al carrer Església davant del Casal Amistat i a la zona de l’estació.
La comissaria es blinda
La comissaria de la Policia Local està ara més protegida. S’ha tancat l’accés a l’interior, un espai que fins ara estava obert, i la ciutadania només pot entrar fins la recepció, excepte si se li dona pas específicament. Segons l’Ajuntament, es fa per “garantir la seguretat dels agents i de l’edifici barrant l’accés a les dependències policials”.
Precisament la setmana passada, van prendre possessió tres nous agents al cos de la Policia Local.