Els ajuntaments aplicaran un nou impost d’escombraries

  • El nou impost entra en vigor l’any 2025 com a part de la nova llei de residus i sòls contaminats, però molts municipis ja estan pujant la taxa d’escombraries

  • La normativa obliga a la ciutadania a fer-se càrrec del 100% del cost real de la recollida i tractament de residus; fins ara, els ajuntaments n’assumien una part

Els contenidors a Calella estan sovint desbordats

2023-11-04T10:38:57+01:0004/11/2023|

No seria estrany que l’Ajuntament apugés la taxa d’escombraries en els propers mesos. De fet, molts municipis ja ho estan fent per avançar-se a l’entrada en vigor, l’any 2025, de la nova llei de residus i sòls contaminats per a una economia circular, una normativa estatal que adapta una directiva europea i que inclou un nou impost pel que fa a les escombraries.

Aquest nou impost servirà per cobrir el cost dels serveis en gestió de residus, perquè la normativa preveu que sigui la ciutadania qui es faci càrrec del 100% del cost real de tots els procediments que cal fer per tractar les deixalles, seguint la màxima de “qui contamina, paga”. Fins ara, els ajuntaments assumien una part del dèficit del servei.

Així, la quantitat de l’increment depèn del percentatge de reciclatge de cada municipi. Per exemple, a Montcada i Reixach ha augmentat un 115%, a Parets del Vallès i Roses ho ha fet un 50% i a Lloret de Mar l’increment ha estat menor, d’un 25%. Són pujades que els ajuntaments per aplanar el terreny, però l’objectiu estatal és clar: arribar als 3.000 milions d’euros, mentre que ara es recapten 2.080 milions d’euros, segons la Fundació per l’Economia Circular.

La nova normativa també preveia un impost al plàstic que les empreses ja estan pagant.

Les quotes, en funció de l’activitat econòmica i la grandària

Les tarifes de la taxa d’escombraries s’apliquen en funció de l’activitat econòmica de cada establiment i dels metres quadrats que faci, així com de les places en el cas dels allotjaments turístics. Els pisos, per exemple, paguen una quota de 109,33 euros, mentre que els el sector comercial paga en funció de la grandària. Per exemple, els bars i restaurants poden pagar entre 490,30 i 2.778,03 euros i els hotels han d’abonar 17,75 euros per plaça.

Un impost polèmic

El nou impost de les escombraries no passarà sense pena ni glòria. Al contrari: l’Associació Nacional d’Inspectors d’Hisenda Pública Local preveu que es converteixi en el tribut que més judicis generarà, desterrant el més problemàtic fins ara, la plusvàlua.

A finals de 2024, tots els ajuntaments hauran d’incloure el nou impost a les seves ordenances i elaborar els estudis econòmics i financers per pal·liar la despesa dels 3.000 milions d’euros estatals pel 2025. “Ens podem imaginar milers d’ordenances, amb milers d’estudis i milers d’imports diferents a pagar, generant una situació de completa inseguretat, amb un tracte segurament molt diferent d’un lloc a un altre”, afirma Juan Ignacio Gomar, inspector d’Hisenda local i membre de l’Associació.

També consideren que els jutges tindran la mateixa incertesa a l’hora d’analitzar la norma i que suposarà un forat a les arques públiques per l’allau de judicis que es produiran, ja que creuen que els ciutadans guanyaran i que els ajuntaments hauran de tornar els diners.

Comparteix el contingut!

Go to Top