La Plataforma, sobre el jaciment del Roser: “És com tallar un cos i deixar només el tronc”
La Plataforma per la dignificació de la Vil·la romana denuncia que l’estructura del supermercat i el mur perimetral de la carretera han tallat el jaciment i lamenten l’oportunitat perduda per convertir la zona en un punt d’atracció turístic, cultural i patrimonial. La CUP acusa a l’Ajuntament i la Generalitat d’enganyar als ciutadans per prometre que les restes romanes no es malmetrien i demana depurar responsabilitats.
El jaciment del Roser s’ha obert al públic aquest cap de setmana, permetent a la ciutadania veure com ha quedat l’antiga vil·la romana després que s’hi construís el supermercat Aldi a sobre. Però la quantitat de fonaments que s’han col·locat per suportar el pes de l’establiment i el fet que s’hagi construït un mur per estabilitzar la carretera d’Hortsavinyà no ha agradat a la Plataforma per la dignificació de la Vil·la romana.
El portaveu de l’entitat, Joan Juhé, denuncia que “el problema és el de la integritat cultural. El que han encerclat i aparcat a la planta -3 és una part de la vil·la romana, que ha quedat segregada de tot el centre terrissaire. Sobre aquest conjunt monumental, hi han col·locat un Aldi a una part”. I afegeix que “és com haver tallat un cos i haver deixat només el tronc, sense cames, ni braços ni res. Com ho pots jutjar si no veus tot el conjunt?”, es pregunta.
La Plataforma ha estat el moviment que més ha lluitat perquè el jaciment es pogués veure en la seva totalitat, demanant empara a partits polítics, col·legis professionals i, fins i tot, al president de la Generalitat, Pere Aragonès, per evitar que el supermercat es construís al damunt. Plantejaven convertir la zona en “un jardí arqueològic, que es pogués visualitzar també des de fora”, obrint el camp del turisme cultural i de patrimoni. Juhé lamenta que, enlloc d’això, “si passeges per allà com un turista qualsevol hi veus l’Aldi, ha quedat tancat”. De fet, aquest cap de setmana s’han fet visites per primera vegada com una activitat emmarcada en les Jornades Europees de Patrimoni, però es desconeix quan es podrà tornar a veure.
Sense claraboia per observar el jaciment
Més d’un centenar de persones van acostar-se per veure les ruïnes en directe; cadascú amb opinions diferents sobre com s’ha gestionat i com ha quedat l’emplaçament. Des d’una vessant crítica s’ho mira l’aparellador calellenc Jaume Font, que també apunta al mur perimetral amb la carretera d’Hortsavinyà com una de les destrosses més remarcables. “Ho van foradar sense mirar res”, lamenta, destacant que el jaciment continua i que s’ha escapçat posant una pantalla al mig.
Llicenciat també en Belles Arts, Font exposa que “les jàsseres i pilars que hi ha, que n’he comptat més d’una vintena, impedeixen veure. Tampoc guarden cap harmonia ni estètica. Què anem a veure, l’estructura o el jaciment?”, planteja, assenyalant també que ha desaparegut la claraboia que apareixia al projecte inicial i que havia de servir per visionar les restes romanes en alçada.
Una altra problemàtica que planteja és l’accés. De fet, durant aquestes primeres visites “hem entrat per la rampa dels cotxes que haurien anat a la segona planta“, un fet que es deu a que l’Ajuntament va adquirir l’espai on s’hauria d’haver construït la planta -2 d’aparcament per tal de donar més espai al jaciment. Es desconeix si serà l’entrada definitiva, però des de la Plataforma, Joan Juhé proposa que es faci un accés directe des de la zona dels pisos de Sant Quirze, a una alçada similar al jaciment.
La CUP demana depurar responsabilitats pel “patrimonicidi”
La CUP ha estat un dels partits que més s’ha posicionat contra la construcció del supermercat al damunt del jaciment. Acusa a l’Ajuntament de Calella i el Departament de Cultura de la Generalitat “d’enganyar als ciutadans de Calella” perquè en el projecte que van presentar, amb unes recreacions en 3D, el jaciment es veia sense columnes, quan en realitat l’estructura de l’Aldi és totalment visible.
“Davant d’aquest patrimonicidi fet a casa, cal una profunda reflexió, canvis a la llei de protecció del patrimoni i depuració de responsabilitats en els diferents àmbits d’actuació. Calella i el nostre patrimoni es mereixia molt més”, han afirmat a les xarxes socials.