Cal envair la carretera per obtenir la imatge de les lletres al complet amb el mòbil
Les lletres de Calella, un atractiu turístic enverinat
Municipis com Pineda o Canet han optat per col·locar-les al passeig marítim
La imatge persones a la carretera per fer-se fotos és habitual, però perillosa
Les lletres de Calella són un punt d’atracció turístic a la ciutat. Durant els mesos de ple estiu, ha sigut inevitable veure els turistes fent-se fotos al costat de l’escultura. La tendència d’instal·lar lletres gegants als municipis a mode de photocall va creixent i Calella va pujar al carro fa anys. Però durant la seva curta història, no han estat exemptes de polèmica, primer pel vandalisme que va provocar que trenquessin les primeres que es van col·locar. I segon, perquè la seva ubicació també comporta situacions de risc.
Les lletres estan situades a la Riera Capaspre, a tocar de la carretera N-II, una de les vies d’accés a la ciutat. D’aquesta forma, qui passa per la carretera en cotxe pot llegir el nom de la ciutat.
Però aquesta ubicació és una arma de doble tall, ja que els turistes reculen fins el mig de la carretera per tal de fotografiar les lletres senceres; el poc angle dels telèfons mòbils fan que, si la imatge es pren des de la pròpia Riera, el nom quedi tallat. Malgrat puguin semblar només uns segons, situar-se a la N-II és una acció de risc, ja que pot arribar a produir atropellaments, a més d’obligar als vehicles a frenar. En l’època de les xarxes socials, en què la imatge ho és tot, són molts els que no dubten en intentar sortejar els cotxes per obtenir la millor foto.
La Riera Capaspre és la via més ampla de la ciutat, una característica que permet diverses opcions per evitar que, tant turistes com residents, assumeixin riscos innecessaris.
Pineda i Canet opten pel passeig
Calella no és l’únic municipi del Maresme que té aquest tipus de punts turístic, sinó que cada vegada n’hi ha més. És el cas de Pineda de Mar i Canet de Mar, dos municipis del voltant que també tenen el seu nom escrit en lletres gegants, han optat per instal·lar-les al passeig marítim, un espai on no hi ha perill ja que no passen cotxes.
Precedides pel vandalisme
L’Ajuntament, liderat en aquells moments per Montserrat Candini, va instal·lar les lletres al juliol de l’any 2018. Tan sols deu dies després van ser objecte de diversos actes vandàlics per part de joves alemanys menors d’edat que estaven de vacances a la ciutat. Al setembre del mateix any, les lletres van patir un altre atac. De les set que conformen el nom de la ciutat, només tres van quedar dempeus.
Arran de la destrucció del conjunt escultòric, es va posar en dubte la seva resistència a nous actes vandàlics. En aquell moment, estaven fetes de pedra i vidre laminat i van resultar poc resilients i molt fràgils. El consistori, al seu dia, va afirmar que la reparació de cada lletra costava nou mil euros i que es finançava amb els ingressos provinents de la taxa turística.
Tot i així, l’Ajuntament va decidir no desistir i l’any següent les va col·locar de nou, reforçades amb materials més resistents, però mantenint els dos colors principals: el blau del mar i el crema de la sorra. En aquest sentit ha funcionat, perquè no s’han tornat a trencar.