L’odissea dels veïns de Joan Fuster per retirar el cotxe incendiat fa un mes al pàrquing

Els veïns i els clients del basar xinès han estat més de 30 dies entrant i sortint del seu aparcament amb el cotxe incendiat a l’aparcament.

Aquesta és la imatge que els veïns han vist cada dia durant més d'un mes

  • Les condicions burocràtiques de les assegurances han allargat la retirada del cotxe que es va incendiar fa un mes a l’aparcament del carrer Joan Fuster i Ortells, amb la instal·lació elèctrica afectada.

2022-12-17T17:18:25+01:0017/12/2022|

Més d’un mes han estat les restes del vehicle que es va incendiar de forma espontània a l’aparcament del carrer Joan Fuster i Ortells i que va requerir el desplegament d’una desena de dotacions dels Bombers per extingir el foc. Les condicions burocràtiques de les assegurances han provocat una mala passada als veïns, que han hagut de passar el mes amb molts menys punts de llum de l’habitual -la instal·lació elèctrica i contra incendis van quedar afectades per les flames- i amb partícules en suspensió que han trigat a marxar degut a que no s’ha pogut netejar. Finalment, el cotxe va ser retirat ahir.

Va ser el 12 de novembre quan el cotxe, un Volkswagen antic, va patir un curtcircuit en el moment d’arrencar-lo que va provocar un foc intens i una gran fumera a l’aparcament. No pertanyia a cap veí, sinó a uns clients del basar del damunt. De fet, l’aparcament té la particularitat de tenir unes places d’estacionament públiques que són propietat de l’empresa Mercadona, però que actualment tenen llogades al basar -igual que l’establiment- i una zona privada on estacionen els veïns. Tot i que l’incendi va succeir a l’àrea comercial, va cremar les connexions elèctriques que arribaven fins a l’àrea privada, pel que durant uns dies va quedar tot el pàrquing a les fosques. Per sort, les instal·lacions d’aigua potable no van quedar afectades i els veïns del damunt no van patir-ne les conseqüències més enllà del fum i la olor de cremat.

Canonades i cables elèctrics han penjat del sostre mig desfets degut al foc durant un mes, amb runa envoltant el cotxe i partícules en suspensió que van portar a penjar un cartell demanant als veïns que passessin amb mascareta per evitar problemes de salut. La imatge, de fet, era força tètrica, recordant a la d’una zona 0 d’una explosió que s’ha allargat durant el temps. 

La foscor es va poder arreglar amb un pedaç temporal perquè alguns punts de llum funcionessin, però era necessari substituir tota la instal·lació elèctrica per restablir la normalitat. La condició que posava l’assegurança de l’aparcament per canviar-la era la retirada del cotxe incendiat, però també suposava un problema: l’assegurança del vehicle no cobria la retirada a l’interior d’un edifici, pel que els tràmits burocràtics deixaven atrapats als veïns. A més, el cotxe es va desfer de tal manera l’esquelet va quedar enganxat al terra fruit de la temperatura que va agafar en el moment de l’incendi, dificultant encara més el poder treure el cotxe. 

Algunes assegurances de baix cost no cobreixen la retirada de vehicle de l’interior de zones privades

Al mateix temps, la precària instal·lació elèctrica impossibilitava el correcte funcionament de la porta automàtica d’accés i dels sistemes contra incendis, una situació que presagiava que l’Ajuntament pogués fer clausurar l’aparcament, deixant sense lloc on deixar el cotxe a una seixantena de veïns a més dels possibles clients del basar. Els responsables del basar al·legaven que havia de ser la propietària del cotxe la que havia de retirar-lo i, a més, abonar-li l’ús dels extintors que van utilitzar per ajudar a extingir les flames, que els van fer perdre una part de l’estoc. Però van decidir mantenir l’aparcament obert als clients durant tot aquest temps, malgrat l’estat en el que es trobava, un fet que retreuen els veïns ja que consideren que han posat el negoci pel davant de la seguretat.

Tot i que els tràmits semblaven encallats, la insistència dels veïns i de l’administració de finques que gestiona la comunitat han aconseguit que finalment s’hagin posat en marxa els mecanismes i ahir al migdia es va retirar el vehicle, donant la possibilitat de començar a normalitzar la situació. És un triomf pels veïns, tot i que expliquen que no és l’únic problema amb el que es troben. Afirmen que la zona comercial de l’aparcament serveix com a taller clandestí per deixar-hi cotxes avariats durant setmanes i reparar-los posteriorment, un fet del qual el basar i Mercadona se’n desentenen.

Comparteix el contingut!

Go to Top