Quant ha costat la reforma de La Muntanyeta?

La Muntanyeta ha tingut un rentat de cara

  • La reforma de La Muntanyeta, ara anomenada Complex Esportiu Tomàs Claramunt, ha estat el projecte estrella de la legislatura. Aquestes són les xifres de la inversió, les actuacions que s'han fet i les que no i l'oportunitat que s'ha perdut.

2022-12-11T19:21:12+01:0011/12/2022|

El Complex Esportiu Tomàs Claramunt ha aglutinat una de les majors inversions d’aquesta legislatura. L’Ajuntament ha reformat gairebé de forma integral la zona esportiva, incidint en el camp de futbol 11, les pistes d’atletisme i els vestidors. Les actuacions es van iniciar l’any 2020, en plena pandèmia, i encara a dia d’avui continuen executant-se. Què s’ha fet en aquest temps i quant ha costat?

Fins ara s’hi han destinat més d’1,6 milions d’euros. Les actuacions més importants han estat la substitució de la gespa del camp de futbol 11, passant de ser natural a artificial, i el tartà de les pistes d’atletisme. En els dos casos, eren actuacions necessàries si es volia donar continuïtat a les activitats dels clubs de futbol i atletisme ja que estaven en molt mal estat; l’antic paviment de les pistes estava ple de bonys i amb les línies dels carrils esborrades. De fet, la substitució de la gespa és el que ha propiciat que el Club de Futbol Calella torni a La Muntanyeta després d’any utilitzant el Camp de Mar per evitar jugar en un “camp de patates”.

Aquestes dues millores són el que s’ha endut la partida més gran del pressupost: pràcticament un milió d’euros. Però tot i la suma destinada, no s’ha tret tot el suc que es podia de les reformes: una reivindicació històrica del Club d’Atletisme Calella era ampliar el número de carrils de 6 a 8, però no es va fer malgrat hi havia prou espai. Aquest és un requisit indispensable per acollir campionats de cert nivell, pel que Calella es queda sense l’oportunitat de convertir-se en la seu de competicions importants.

L’Ajuntament ha canviat el nom de la Zona Esportiva La Muntanyeta per Complex Esportiu Tomàs Claramunt. Ho va fer l’any passat, un cop iniciades totes les actuacions de reforma. Tomàs Claramunt va ser el fundador del Club Atletisme Calella i portador de la torxa olímpica al seu pas per Calella abans que arribés a Barcelona per encendre el peveter olímpic. Tot i posar en valor la seva figura i l’atletisme amb el canvi de nom, resulta incongruent que no s’hagi donat la importància a l’esport ampliant el número de carrils donant resposta a una demanda històrica del club.

El tartà de l’atletisme s’ha canviat, però no s’ha ampliat el nombre de carrils

Una altra de les actuacions que s’ha fet és la remodelació dels vestidors, ja que no complien la normativa actual. La reforma interna de la zona ha costat gairebé 110 mil euros i s’hi han hagut de separar els vestidors dels equips i dels àrbitres, així com els lavabos públics. De fet, els lavabos van tenir problemes d’insalubritat temporalment. En els esports, com més amunt es puja de categoria, més estrictes són les condicions que cal complir a nivell d’instal·lacions.

Als vestidors també s’hi han implantat mesures de sostenibilitat que també han fregat els 100 mil euros, consistents en instal·lar plaques solars fotovoltaiques i un sistema de bombes de calor aerotèrmiques per escalfar l’aigua, substituint l’antiga caldera de gasoil. És a dir, que a través de l’energia emmagatzemada a l’aire i a través de la llum solar es produeix l’aigua calenta de les dutxes i es refrigeren les instal·lacions.

A la zona del camp de futbol gran i les pistes d’atletisme també s’ha canviat la il·luminació per projectors LED per un import d’uns 72 mil euros. La manca de llum era un problema pels entrenaments durant l’hivern, quan a les cinc de la tarda es fa fosc.

No són només els clubs de futbol i atletisme els que utilitzen el complex esportiu, també hi ha les pistes de bitlles catalanes. Pels dos equips calellencs, Calella Marxa i Gent del barri de Pequín, l’Ajuntament va adquirir per més de 50 mil euros dos mòduls per utilitzar com a espai d’emmagatzematge. Les dues entitats que juguen a les bitlles catalanes, juntament amb l’Esplai Caixa, van presentar el projecte d’instal·lar els mòduls a la convocatòria dels Pressupostos Participatius del 2019, però malgrat no van guanyar, el consistori ho va assumir i va incorporar aquesta demanda al pressupost municipal.

L’última actuació, que encara està en tràmits i que no s’ha començat a executar, és la construcció d’unes graderies d’obra, amb marquesina i amb capacitat per 200 persones. Una altra reivindicació històrica, en aquest cas dels aficionats sobretot del futbol, que s’emmirallaven en les instal·lacions de Can Xaubet. L’Ajuntament va licitar les grades per 310 mil euros, però encara no ha resolt quina empresa les portarà a terme ni hi ha data d’inici.

Les actuacions de reforma que s’han portat a terme fins ara han tingut un cost de més d’1,6 milions d’euros. Només ha transcendit una única ajuda per part d’una altra administració pública, una partida de 100 mil euros per part de l’Estat.

La cirereta del pastís l’ha posat el bar, que ha entrat en funcionament aquest any. Unes instal·lacions esportives noves de trinca sense possibilitat de prendre res no haguessin tingut cap mena de sentit. En aquest cas, el consistori s’ha tret de sobre qualsevol tipus de responsabilitat i li ha traspassat les despeses a l’adjudicatari del bar, vinculat al club de futbol, pel que tot queda a casa.

Demandes incomplertes

Tot i la forta inversió, algunes demandes dels clubs, especialment de l’atletisme, han quedat a l’aire. No només l’ampliació als 8 carrils amb la conseqüent pèrdua d’organització de competicions, sinó també els llançaments, pel que demanen una zona annexa on puguin practicar-los amb seguretat. Una altra demanda reiterada és la d’un matalàs pels salts, que tot i que té un cost molt inferior, encara l’esperen.

La Muntanyeta tenia una zona de llançaments que s’ha perdut amb la reforma

A la zona del pavelló, utilitzat sobretot pel Club de Patinatge, no s’hi ha fet cap actuació. El Pla d’Equipaments Esportius, el document que plasmava totes les actuacions que s’havien de fer a totes les instal·lacions esportives de la ciutat, contemplava la construcció d’un pavelló doble on es troba l’actual, amb un cost de 2,7 milions d’euros, i renovar la sala de fitness de l’atletisme, una reforma pressupostada amb 162 mil euros. L’actuació més important era el canvi de la orientació del camp de futbol 7 per evitar l’enlluernament dels porters, una remodelació que degut al moviment de terres i treball en els fonaments puja a 4,3 milions d’euros. Cap d’aquestes està prevista actualment, així com tampoc el desplegament del pla en els altres equipaments esportius.

Comparteix el contingut!

Go to Top