Soufian Laroussi (PSC) aspira a ser el regidor que posi la primera pedra al nou aparcament de l’Hospital

  • Laroussi serà president de Gestvia, l’empresa pública municipal que assumeix la construcció de l’aparcament

  • El nou regidor del PSC defensa la continuïtat del seu partit al govern municipal per donar estabilitat i esgotar la legislatura

Una de les primeres accions de Laroussi com a regidor de Seguretat ha estat potenciar el patrullatge a peu de la policia.

Soufian Laroussi és el dirigent polític de la Policia Local

  • Soufian Laroussi té 34 anys. Va néixer a Tànger, al Marroc, i va venir a viure a Calella amb 12 anys, on ha cursat els seus estudis a partir de la secundària. S’ha graduat en Ciències Polítiques, però una de les seves passions és la filosofia. Ha seguit formant-se en l’àmbit de la política i de la seguretat. Va afiliar-se al PSC l’any 2015, però la seva primera incursió en la política local com a regidor ha arribat a finals d’aquest any. Lidera les àrees de Seguretat i Mobilitat, Esports, Transparència, Noves Tecnologies i Smart City.

2022-11-20T10:10:35+01:0020/11/2022|

Com encara la nova etapa com a regidor? 

Aquesta etapa l’encaro amb molta il·lusió, amb moltes ganes de treballar per Calella. Ens queden sis mesos de feina, tenim molts projectes que estan pendents d’executar i m’agradarà participar i formar part d’aquest gran equip sorgit de la coalició dels dos partits que governen actualment, el PSC i el PDeCAT. Ja n’havia format part a inicis de mandat com a assessor del govern, però ara tinc l’oportunitat de poder fer-ho com a regidor.

Quins són aquests projectes pendents d’executar?

Amb els projectes que manquen em refereixo als que sorgeixen del pacte de govern que hi ha hagut entre les dues forces. Hi ha projectes que ja s’han dut a terme i d’altres que estan en marxa. El centre cívic [de Can Saula] encara està en procés, el cobriment de la Riera també i molts altres. Hi ha coses en les quals a mi m’agradaria participar activament; en el cas que vagi tot bé i acabi presidint Gestvia, hi ha feina amb l’aparcament de l’Hospital. Poder dir que, almenys, l’he iniciat no estaria malament. L’objectiu és poder començar aquest tipus d’iniciatives. 

Una de les àrees que porta és Seguretat, pel que és el dirigent polític de la Policia Local. Ha aplicat algun canvi en el dia a dia de la policia recentment?

Porto una setmana sent regidor i en aquest poc temps miracles no es poden fer, com és lògic. Porto uns dies informant-me de com està l’àrea, de quines problemàtiques hi ha a nivell de ciutat, també a nivell de la plantilla, és a dir, de recursos humans. Al mateix temps, hi ha coses que les tinc clares i vull que es portin a terme a curt termini. Una d’elles és el control de patinets i tot aquest tipus de vehicles de mobilitat personal. Però queden sis mesos i no hi ha gaire marge per poder desenvolupar grans projectes, més que res per la lentitud administrativa, perquè cal fer licitacions. 

Es parla molt de la policia de proximitat, però a efectes pràctics què veu la ciutadania? Deixen de patrullar en cotxe i ho fan a peu?

 Correcte, de fet ja s’està fent. Entre la plantilla hi ha d’haver agents que facin de policia de proximitat i s’ha incrementat aquesta tasca.

La primera acció de Soufian Laroussi com a nou dirigent de la Policia Local ha estat modificar el patrullatge en cotxe per potenciar que els agents patrullin a peu, per tal de donar més sensació de seguretat a la ciutadania i impulsar de nou la policia de proximitat.

L’any passat hi va haver una crisi a la policia per la quantitat d’agents de baixa que va portar a tancar la comissaria per les nits. Creu que es pot tornar a produir aquesta situació?

Crec que la situació està molt més tranquil·la des del moment que es va arribar a un acord amb la valoració de llocs de treball. Hi ha estabilitat a nivell del personal i tenim uns professionals que són molt vàlids. Jo hi confio plenament, començant per l’inspector fins als agents de base.

Una altra de les àrees que gestiona és Esports, té previst arrencar algun nou projecte en aquest àmbit? 

La ciutat té moltes entitats esportives, pel que tenim moltes demandes. És el cas de la piscina i les seves mancances, sobretot pressupostàries, és un problema sobretot de diners.

Som una ciutat esportiva i apostem pel turisme esportiu, hem de tenir instal·lacions dignes perquè puguin venir clubs de fora i hi hagi activitat. Si que cal alguna mena d’actuació en infraestructures, però per manca de recursos econòmics és difícil. Per exemple, en el pavelló si que caldria canviar tot el sostre, perquè hi ha goteres. Anem posant pedaços de tant en tant, però la solució és substituir-lo. És un projecte molt gran que necessita estudiar-se amb temps i tenir recursos suficients.

  • Laroussi va entrar al ple municipal després de la sortida de Josep Torres, exlíder socialista, que va renunciar a la seva acta de regidor per discrepàncies amb l’alcalde Marc Buch i amb el fet que els socialistes continuessin formant part del govern municipal. Laroussi anava de tercer a la llista socialista a les últimes eleccions municipals per darrera de Cindy Rando.

L’anterior líder del PSC, Josep Torres, va renunciar per discrepàncies amb l’alcalde, Marc Buch, i amb el fet de continuar en el govern. Quina relació té amb Marc Buch? Creu que el PSC ha de seguir formant part del govern?

La meva relació amb l’alcalde és cordial, hi ha molt bona relació perquè ja vam treballar junts quan feia d’assessor. Ens coneixem molt bé, com a persones I com a companys, i tenim ganes de tirar endavant el projecte i esgotar el mandat. El PSC és un partit que busca estabilitat i, a sis mesos que finalitzi la legislatura, no volem permetre que la ciutadania noti ni una manca de lideratge ni de gestió, ni res semblant. Pensem que la millor manera d’aportar estabilitat a Calella és continuar en el govern. El nostre company Josep Torres discrepava amb aquesta visió. Jo li tinc molt de respecte, el considero un dels meus mentors polítics. Em va ensenyar moltíssimes coses, vam treballar plegats i li tinc molt d’apreci. Però la meva relació amb en Josep Torres és una i el projecte que vol portar a terme el PSC és un altre. Aquesta decisió es va debatre a l’executiva i a l’assemblea de l’agrupació i hem escollit anar per aquest camí.

Soufian Laroussi defensa la continuïtat del PSC al govern municipal per donar estabilitat en els sis mesos que queden fins les eleccions municipals, que se celebraran el 28 de maig de 2023.  

Com ha estat el traspàs de carteres amb Josep Torres? 

El traspàs de carteres l’estem fent a diferents bandes. En Josep Torres, per la seva situació familiar, està una mica desvinculat de la política. Hem intercanviat informació, no de la mateixa manera que potser ho haguéssim fet en un altre moment, de forma més detallada, però si que hi ha relació. Amb en Josep Torres era només la policia i Seguretat, m’ha dit que parli amb l’inspector d’alguns temes perquè me’ls expliqui més detalladament i això és el que estic fent. També amb els tècnics. Per l’àrea d’Esports ja he fet el traspàs de carteres amb l’alcalde. La resta d’àrees també.

Abans parlava de la seva etapa com a assessor del govern municipal, per què va decidir marxar a la Diputació de Barcelona? 

Em considero un professional de la política, actualment em dedico a la política més activa a nivell local. Estava fent d’assessor a l’equip de govern de Calella i vaig rebre una proposta que significava créixer professionalment. No la podia rebutjar perquè un sempre vol seguir creixent i aprenent, obrir-se més portes. Jo considerava que la Diputació em donaria aquesta plusvàlua d’aprenentatge i de conèixer una administració diferent a la que he conegut fins ara.

Quina és la seva tasca com a assessor del PSC a la Diputació?

Sóc assessor del grup del PSC, no d’una àrea determinada. Ajudem a preparar els plens, també col·laborem amb la implantació territorial. Estem amb tots els diputats provincials alhora; els diputats tenen el seu propi assessor. Fem el trasllat dels acords i propostes dels plens de la Diputació als municipis del Maresme, organitzem les visites dels diputats provincials i participem en les reunions dels regidors i diputats, entre d’altres.

A més d’assessor a la Diputació, compagina diversos càrrecs dins del PSC: secretari de comunicació a la Federació socialista del Maresme, coordinador de l’Oficina Parlamentària comarcal i secretari d’organització de l’agrupació local; tot plegat juntament amb la tasca com a regidor. És viable?

Si, perquè són càrrecs orgànics i no es treballen de forma individual. Per exemple, a comunicació de la Federació del Maresme i a l’Oficina parlamentària som un equip. En el cas del meu càrrec com a secretari d’organització és cert que és únic, però si que tinc al costat un primer secretari [Pere Tarrés] que m’està ajudant i un equip d’executiva que està implicat. El desgast que suposen aquest tipus de càrrecs no és tan alt com sembla.

 Quants d’aquests càrrecs estan remunerats?

Només el d’assessor a la Diputació. De l’Ajuntament de Calella estic en el mateix cas que els altres companys que tenen una feina externa, la remuneració és per assistència. No tinc dedicació exclusiva ni parcial.

És una de les cares visibles del PSC de Calella però també es mou en l’entorn comarcal i provincial. Aspira a ser cap de llista de la candidatura a l’Ajuntament de Calella?

No és el meu objectiu. Ara mateix tenim una cap de llista que és la Cindy Rando. Jo sóc un soldat més treballant pel meu partit i per acompanyar la meva alcaldable per poder governar i liderar el projecte a nivell de Calella.

Soufian Laroussi formarà tàndem amb Cindy Rando a les municipals de 2023 com a número 2. Afirma que és un “soldat més” del partit i que no es planteja, per ara, encapçalar la candidatura.

I es planteja escalar a la Generalitat? 

Mai m’he posat un objectiu de dir “vull arribar a aquest lloc”. Se el que vull fer, que és treballar, i quan treballes acabes obtenint fruits dels esforços i de la tenacitat que has tingut. Porto molts anys en aquest àmbit i tots aquests càrrecs els he tingut en els darrers temps; a vegades, quan arriben les recompenses venen totes juntes. En canvi, també pots estar una llarga temporada picant pedra i no arriba res. Aquesta tenacitat no és a curt termini, és d’anar fent, i arribarà un moment, potser més tard del que t’hagués agradat, que arriben els fruits. Però no tinc cap objectiu d’un càrrec en concret.

En algun moment s’ha sentit discriminat per la seva procedència?

Directament no, però si que hi ha el típic comentari que a vegades és molt racista i que sempre m’ha fet pensar, “tu ets diferent als altres marroquins”. Diferent en què? Jo sóc així, els meus amics són així, els meus germans son així. Què em diferencia dels altres? És una frase que sempre m’ha fet una mica de ràbia. A vegades, hi ha certes actituds que no són discriminació directa, però són microracismes. De totes maneres, mai he patit cap situació de discriminació directa.

Ara que està dins de la institució, com es poden evitar aquestes situacions? Determinades procedències estan força estigmatitzades.

És un projecte a llarg termini, fins i tot generacional. La manera més efectiva és mitjançant l’educació, entrant a les escoles. S’han de fer més campanyes per inculcar uns valors que ara mateix potser ens manquen, que són els de la igualtat. Hi ha molta feina en aquest sentit, no només per la discriminació racial, sinó per raons de sexe, de religió… en la nostra societat encara ho estem patint, lamentablement hi ha molts casos encara. Hi ha molta feina a fer, però jo crec que l’única manera és mitjançant accions educatives. Podem començar a prendre accions legals contra la discriminació, però no servirà, perquè no es canviarà el xip de les persones. Crec que hi hem d’incidir mitjançant l’educació en canviar certs valors.

Comparteix el contingut!

Go to Top