Veïns i ajuntaments podran denunciar els pisos amb ocupacions conflictives

Els veïns dels Codina es van mobilitzar en contra de les ocupacions quan van patir una al seu propi barri aquest estiu. Es va mediatitzar per la surrealista detenció dels propietaris del pis en intentar recuperar-lo dels ocupes. El cas va durar una setmana i va tenir un desenllaç positiu ja que la justícia va desallotjar als ocupes.

Un veí dels Codina preparant els cartells de la mobilització

  • Si els propietaris no actuen, veïns i ajuntaments podran demanar que es desallotgin els immobles ocupats on es produeixin problemes de convivència. Els propietaris s’exposen a multes de fins a 90 mil euros si es mantenen passius.

2022-09-28T08:57:15+01:0028/09/2022|

La Generalitat està preparant reformes legals perquè les comunitats de veïns i els ajuntaments puguin demanar el desallotjament de pisos i locals ocupats que generin problemes de convivència. Fins ara, només el propietari del pis o el seu advocat podia denunciar l’ocupació al jutjat, però en el cas dels bancs, fons voltors i altres grans tenidors sovint no feien res per tramitar-ho.

El Departament de Justícia està preparant un canvi del Codi Civil per tal que, si en un mes el propietari no ha denunciat una ocupació conflictiva, els veïns i els ajuntaments puguin prendre la iniciativa. Precisament en l’última ocupació mediàtica que es va produir a Calella, als Apartaments Codina, era una de les reclamacions que es feia degut a que els propietaris del pis en qüestió viuen a França i els veïns tenien coneixement de l’ocupació molt abans que es denunciés.

Justícia també instarà als tribunals i a la Fiscalia a escurçar al màxim els terminis per accelerar els desallotjaments. Era, justament, la màxima crítica que hi va haver en l’ocupació més problemàtica de la ciutat, la de La Bruna, que va derivar en greus aldarulls que afectaven als veïns i que es queixaven de la lentitud de la justícia en actuar.

No és l’únic canvi previst: el Departament de Drets Socials modificarà la llei d’habitatge per multar els propietaris que no actuïn davant d’ocupacions que alterin la convivència o on s’hi portin a terme activitats il·lícites. L’import de la sanció no és menor, pot arribar als 90 mil euros. L’objectiu és obligar a actuar a les entitats financeres, immobiliàries o grans tenidors passius. Si malgrat haver avisat al propietari i haver-li imposat multes segueix sense fer res, se’ls podrà obligar a cedir l’ús de l’habitatge per destinar-lo a lloguer social.

El govern català aprovarà aquests canvis legislatius a l’octubre i després hauran de passar pel Parlament, pel que poden tardar mesos en entrar en vigor.

Precisament, els jutges reclamaven una modificació de les lleis per lluitar de forma contundent contra les ocupacions després de veure com aquest tipus de delictes estan augmentant de forma preocupant.

Comparteix el contingut!

Go to Top