La Generalitat elaborarà un cens amb els edificis que tenen amiant per eliminar-lo

El pavelló d'esports del Parc Dalmau és un dels edificis públics de Calella que té la coberta feta d'uralita.

El pavelló té amiant a la coberta

2022-07-29T18:11:14+01:0029/07/2022|

La Generalitat ha encarregat a l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) que elabori un cens amb les cobertes dels edificis que poden contenir fibrociment, un material molt utilitzat als anys 90 però que va ser prohibit l’any 2002 degut a que conté amiant cancerigen.

L’ICGC ha de realitzar una cartografia, és a dir, un mapa de Catalunya on es detallin les instal·lacions, tant públiques com privades, que continguin fibrociment, també conegut com uralita. A Calella, un dels edificis que tenia la coberta feta de fibrociment era la Sala Mozart, però amb les obres fetes en els últims anys s’ha anat retirant per fases. Encara queda la coberta del pavelló d’esports del Parc Dalmau, que també està feta d’uralita, ja que es va reformar l’any 1984, època en la que era molt comú utilitzar aquest material.

L’amiant és un mineral format per fibres microscòpiques que té propietats aïllants i ignífugues. Quan es desgasta o es trenca, les fibres de l’amiant es poden dispersar i quedar suspeses en l’aire. La inhalació d’aquestes fibres pot produir malalties com càncer de pulmó si s’hi està exposat durant un llarg termini de temps.

El mapa de l’ICGC obtindrà les dades dels edificis mitjançant vols de cobertura amb sensors hiperespectrals, els quals detecten diferents tipus de materials a través de les longituds d’ona. Aquests sensors veuen més enllà dels nostres ulls, ja que donen informació física i química dels objectes, pel que pot classificar un material sense haver de passar pel laboratori. Totes aquestes dades es bolcaran en una aplicació informàtica que serveixi de base pel cens, on també s’hi afegirà informació com l’estat de conservació o el nivell de risc que suposa.

Es preveu que aquesta primera capa del cens estigui enllestida a finals de 2023, moment en què la Generalitat haurà de decidir quines actuacions cal fer en funció de l’afectació de l’amiant. L’objectiu és eradicar l’amiant de tots els edificis públics l’any 2028 i del conjunt del territori el 2032, tal com marca la normativa europea.

Des de l’abril d’aquest mateix any, la Llei estatal de residus obliga als ajuntaments a elaborar un cens d’instal·lacions amb amiant i un calendari que planifiqui la seva retirada, però sense recursos econòmics de suport.

Comparteix el contingut!

Go to Top