El parc té un cost de 125 mil euros i es construirà en breu.
Nou parc infantil inclusiu a la vista mirant de recel el parc de Poblenou
El Parc infantil adaptat de Poblenou (Pineda) és força concorregut
El govern prefereix destinar íntegrament tots els diners dels participatius de 2019 en un parc infantil inclusiu situat al Passeig de Mar. Després de la preferència de la ciutadania pel Parc Infantil de la Platja de Poblenou en comptes del Parc de les Veles, el govern vol que Calella sigui més que Pineda.
En el ple d’ahir, mentre es debatia la moció defensada per ERC, Comuns i CUP -i salvada per Ciutadans- sobre el projecte de la bassa dels Amics del Parc Dalmau, la regidora de l’Àrea de Participació, Cindy Rando va anunciar que en breu Calella tindria un parc infantil inclusiu, la proposta guanyadora dels participatius de tres edicions enrere.
El govern, que s’havia adormit amb la implantació de la proposta votada per un miler ciutadans, ara vol córrer per posar-la en marxa com més aviat millor. El motiu de la pressa no l’expressen però s’entreveu a l’ambient: l’èxit del Parc adaptat de Poblenou, a Pineda de Mar, i que Calella no sigui menys. La ciutadania prefereix anar al parc pinedenc, de 600 metres quadrats amb terra de goma, situat al davant de la platja de Poblenou, abans que el Parc de Veles de Calella, també recentment construït a la mateixa època, però amb un perfil massa àrid, tot i la col·locació de fonts amb sortidors d’aigua. Els intents de fer-lo amigable pels nens -el parc té gronxadors de fusta- no funcionen i a més, sovint, la zona de jocs queda enfangada.
Els parcs inclusius compleixen amb els requisits d’adaptabilitat, destinats a persones amb mobilitat reduïda o a persones amb deficiències sensorials. El parc de Pineda, amb terra de goma, representa un vaixell i té tots els elements preparats per nens amb patologies així com rampes d’accés. El parc està a l’ombra per la instal·lació d’uns parasols. Incorpora un gimnàs també adaptats.
El projecte del parc infantil inclusiu de Calella va ser presentat a la tardor de 2019 en el si dels pressupostos participatius. Va ser l’opció guanyadora amb un 40% dels vots. El seu ideòleg el plantejava a la Plaça Pau Casals, situada entre el carrer Jovara i Anselm Clavé, zona Cervantes-Balmes. El plantejament del projecte era discret amb cinc gronxadors en una àrea de 200 metres quarts i amb un cost previst total de 33 mil euros.
El passat setembre, el govern va demanar suport a l’ADIAM (Associació de Discapacitats de l’Alt Maresme) la seva implicació al projecte coincidnt amb l’accident que una nena va patir a la Plaça Jaume Marxuach per les instal·lacions de fusta, després retirades. L’ADIAM va assessorar el consitori i es va decidir canviar la seva ubicació i extensió multiplicant per quatre el pressupost inicial i deixant sense crèdit l’altre projecte que el govern havia anunciat que faria amb el sobrant dels participatius de 2019, arreglar la bassa del Parc Dalmau. El govern no ho diu obertament però des del mateix consistori asseguren que no tenia intenció d’executar-la.
També ha servit per acabar de fiançar el projecte del futur parc infantil inclusiu, la remodelació recent del paviment de la Plaça Vicenç Ferrer. La regidora Rando, que va ser l’encarregada d’anunciar aquest canvi de rumb dels participatius de 2019 en el ple d’ahir, va explicar la licitació imminent per la construcció d’aquest parc adaptat però no en va anunciar el lloc més enllà del Passeig de Mar. El govern ja té acostumada la ciutadania a anar donant la informació en comptagotes. Tampoc accepta preguntes.
A la zona del Passeig de Mar hi ha dos parcs infantils, un d’ells, el Parc d’en Patufet davant de la Llar dels Pescadors i de la zona d’aparcament de l’estació. És un parc petit, d’uns 200 metres quadrats, que conté gronxadors. La zona més probable on es pot instal·lar queda situada entre el restaurant La Gàbia i les pistes de petanca, amb accés des del Passeig Manuel Puigvert, un parc d’una superfície de 600 metres quadrats actualment força deteriorat.
Amb tot, els especialistes en aquest tipus d’instal·lacions asseguren que un parc infantil inclusiu hauria d’estar preparat per l’accés per les persones amb mobilitat reduïda que es mouen amb cadira de rodes. L’accés i el manteniment pot dificultar aquesta mobilitat degut a la sorra del mateix passeig.
Fins ara, a Catalunya hi ha més d’una trentena de Parcs Inclusius. A la nostra comarca, a part del parc infantil de Pineda de Mar -inaugurat el 2018 i amb gran acceptació de la població- també en podem trobar un a Mataró al Parc Lluís Millet, al barri dels Molins.