Com acollir menors ucraïnesos que fugen de la guerra?

  • El Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya ha creat un protocol especial per agilitzar el procés d’acollida de menors refugiats que venen d’Ucraïna.

2022-03-20T23:20:40+01:0015/03/2022|

Ja són més de tres milions les persones que s’han vist obligades a marxar d’Ucraïna per culpa de la guerra de Rússia contra el país, segons dades de l’ONU. La gran majoria dels desplaçats són dones que marxen amb els fills, però també hi ha menors que creuen la frontera sols. Els homes majors de 18 anys han estat cridats a files per defensar Ucraïna.

A banda de la tasca d’entitats i ONGs que treballen sobre el terreny i de forma descentralitzada a diferents països, el Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya ha habilitat un circuit d’urgència per a l’acolliment de menors d’edat que arriben des d’Ucraïna a casa nostra sense els seus pares ni tutors legals, ja que molts ciutadans han demanat col·laborar en l’emergència social i s’han ofert a allotjar als petits que han viatjat sols. Quins són els passos a seguir?

Contactar amb la DGAIA

Primer de tot, s’ha de comunicar la intenció d’acollir menors a la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA). Aquelles persones que vulguin ser família d’acollida s’han de posar en contacte amb el Departament a través del telèfon Infància Respon, el 116 111, o a través del correu electrònic dgaia.dso@gencat.cat.

Complir els requisits

Un cop s’han posat en contacte amb la DGAIA, els interessats han d’emplenar un formulari i facilitar la documentació per acreditar que es compleixen els requisits per poder acollir. Des de l’administració es demana un informe mèdic de salut física i psíquica, el certificat d’antecedents penals i el d’empadronament. S’ha de tenir com a mínim 25 anys i almenys 14 més que la persona que s’acollirà.

Idoneïtat de la família

A continuació, un equip de la DGAIA farà una primera valoració, un estudi provisional de la família d’acollida d’emergència. Hi haurà un primer contacte amb la família i després es farà una visita al domicili per valorar les condicions i idoneïtat de l’entorn. Finalment, s’emetrà un informe que aprovarà o denegarà l’acollida.

Escolarització i accés a la sanitat dels menors

La DGAIA assumirà la tutela i atorgarà la guarda provisional a la família en cas que l’informe sigui favorable, mentre que l’Institut Català de l’Acolliment i l’Adopció (ICAA) formalitzarà l’acollida i en farà un seguiment. A partir d’aquí, es comencen els tràmits per a escolaritzar el menor i perquè pugui tenir targeta sanitària.

Ajuts econòmics a la família d’acollida

Les famílies que acullin tenen dret a una prestació econòmica per part de la Generalitat. La quantitat és d’uns 300€ al mes per menor acollit, però aquesta xifra pot variar en funció de les necessitats de cada menor.

Comparteix el contingut!

Go to Top