33 experts elaboraran accions enfocades al Maresme
El Maresme constitueix un Comitè científic per abordar l’emergència climàtica a la comarca
Calella compta amb una Taula Climàtica des de fa dos anys però sense concretar accions
El temporal Glòria va ser un exemple de com estan canviant els fenòmens meteorològics
El Consell Comarcal del Maresme (CCM) ha nomenat 33 experts per formar part del Comitè científic que ha de traçar l’estratègia de la comarca per fer front a l’emergència climàtica. Els especialistes formen part de diferents camps, com la meteorologia, l’ecologia, l’ordenació del litoral, la geologia, la hidrogeologia, l’urbanisme, l’economia circular, els boscos o les inundacions.
Aquest grup de professionals, que tenen un elevat coneixement de les singularitats del Maresme, s’ampliarà progressivament. En formen part el tècnic de meteorologia del CCM, Joaquim Serra, el tècnic de Medi Ambient del CCM, Oriol Bassa, i el biòleg arenyenc Enric Badosa, entre molts altres.
L’objectiu del Comitè científic és elaborar, en 4 mesos, un llistat d’accions concretes enfocades a la realitat del Maresme. Després s’iniciarà un procés participatiu amb els ajuntaments de la comarca per concretar com es prioritzen les actuacions. El Consell Comarcal vol arribar al 2030 havent assolit els objectius de la Unió Europea de reducció de les emissions de CO2, l’increment de l’ús de les energies renovables i augmentant la resiliència de la comarca als nous escenaris climàtics que es plantegen.
De fet, el CCM va aprovar fa un any la Declaració d’Emergència Climàtica tot destacant que la comarca és especialment vulnerable per la seva orografia i la seva disposició cap al mar, amb municipis amb importants masses forestals malmeses per les sequeres i localitats marítimes densament poblades amb escasses proteccions. També es va proposar crear l’Observatori de Canvi Climàtic del Maresme, un organisme que encara no ha tirat endavant.
Taula sobre l’emergència climàtica de Calella
Calella també compta amb un grup d’experts, més reduït, per abordar l’emergència climàtica. Un d’ells forma part també del nou Comitè científic del Maresme, Enric Badosa. Completen la Taula sobre l’emergència climàtica de la ciutat el geògraf Martí Boada i el biòleg marí Francesc Peters.
Es va constituir tot just després del temporal Glòria, a principis del 2020, i en aquest temps només s’han reunit en tres ocasions. Si hi ha hagut més trobades, no s’han fet públiques, com tampoc els acords que s’han pres per tal d’establir un pla municipal de resposta a l’emergència climàtica. L’última reunió que ha transcendit es va celebrar justament avui fa un any, enfocada a la mobilitat de la ciutat. No s’han concretat quines accions s’han de desenvolupar des de Calella per qüestions com mitigar els efectes del canvi climàtic o per protegir la ciutat de nous temporals.