L’Ajuntament destina 280 mil euros a les obres de climatització de la Sala Mozart
L'objectiu és que l'interior de la Sala Mozart estigui ben climatitzat a qualsevol època de l'any
La Sala Mozart rep una inversió important per millorar la climatització de la sala de cinema i espectacles i acabar de retirar el fibrociment amb amiant cancerigen que queda a la teulada.
En breu començaran les obres per dotar d’un sistema de climatització més eficient la centenària Sala Mozart. Després de renovar l’aire condicionat de l’Ajuntament, el govern es dirigeix cap a l’equipament cultural, que és de titularitat municipal des de 2017.
Les obres consisteixen en enderrocar el fals sostre existent, passar els conductes de ventilació -d’impulsió i retorn- adequant-los a l’espai existent entre les encavallades i construir un nou cel ras que s’adapti a les característiques acústiques necessàries per una sala de cinema i espectacles on els decibels poden ser elevats, que també integri tant la nova climatització com la il·luminació de la sala. Totes aquestes tasques se li han adjudicat a l’empresa catalana General Facilities, S.L. per un import de 276 mil euros. El consistori preveu que en 16 setmanes estigui enllestit, per tant, fins la primavera no es podran tornar a celebrar actes a la Sala Mozart.
Aquesta obra té un cost més elevat que la climatització de l’edifici consistorial, que s’ha portat a terme durant el 2021 en unes obres que s’han allargat més del previst i que va causar polèmica per destinar una quantitat econòmica tan alta enmig de la pandèmia. Boquet, l’empresa que es va encarregar d’instal·lar el nou aire condicionat a l’Ajuntament, no s’ha presentat al concurs de la Sala Mozart, que inclou també la necessitat de fer obra.
El consistori calellenc ja va destinar una partida econòmica per a la climatització de la sala en el projecte que va redactar el 2012 i que va portar a terme el 2015, abans de l’adquisició definitiva de la Sala. L’aleshores projecte d’intervenció a la Sala Mozart, a més de la climatització -que se situava a sota l’escenari, al costat dels camerinos-, també contemplava dotar l’escenari de les instal·lacions necessàries per fer-hi teatre amb un cost total de prop de mig milió d’euros.
Ara, paral·lelament a la climatització, també s’ha adjudicat desmuntar la coberta de fibrociment que encara té l’equipament cultural al carrer Sant Josep, que és on es troben els lavabos de la sala de cinema. L’enderroc el portarà a terme l’empresa arenyenca Germans Cases S.L. per poc més de 3 mil euros en un termini previst de 4 setmanes. L’extracció de les planxes de fibrociment, conegut popularment com uralita, no és una tasca trivial; només les poden retirar empreses especialitzades perquè si es trenquen poden expandir partícules d’amiant cancerigen.
L’any 2019, l’Ajuntament ja va ordenar retirar el fibrociment de la Sala Mozart durant la reforma de la teulada, però encara no s’havia actuat sobre el local del carrer Sant Josep. En total, hi havia més de 5 tones d’aquest material perillós per la salut, però que va ser molt utilitzat en les construccions dels anys 70. Des de l’any 2002 està prohibit fabricar i vendre uralita.