L’Ajuntament calcula un sou per sota de l’SMI al bar de La Muntanyeta

La Muntanyeta va ser rebatejada com a Complex Esportiu Municipal Tomàs Claramunt en homenatge al primer president del Club d’Atletisme Calella. També va ser el portador de la torxa olímpica dels Jocs de Barcelona de 1992 al seu pas per la nostra ciutat.

El bar se situarà a pocs metres de l'entrada al complex esportiu

  • La previsió econòmica de l’Ajuntament pel nou bar que licita pel Complex Esportiu Municipal Tomàs Claramunt -conegut popularment com La Muntanyeta- contempla unes despeses de personal inferior al salari mínim interprofessional. Calella en Comú ha advertit d'aquesta anomalia al govern.

2022-01-15T14:37:52+01:0015/01/2022|

Problemes de mates o explotació laboral. El plec de clàusules que regeixen el concurs públic per gestionar el nou bar de La Muntanyeta contenen uns càlculs molt allunyats de la realitat pel que fa al sou del treballador -o treballadors-. L’Ajuntament especifica que el bar ha d’estar obert sempre que ho estigui el complex esportiu. En el plec especifica que són 52 hores setmanals. Per treballar aquestes hores servint les begudes i els entrepans, el consistori només preveu un sou d’11.510 euros anuals, una xifra que no arriba ni de lluny al salari mínim interprofessional (SMI) per una jornada de 40 hores.

El Salari Mínim Interprofessional (SMI) és de 965,00 euros al mes a jornada completa, té un cost total de 17.968,30 euros anuals, el treballador cobra 7,51 euros/hora.

Uns càlculs que donen un marge de benefici irreal a la persona que aconsegueixi l’explotació del bar, ja que hauria d’obligar a fer una jornada interminable al treballador. Les condicions que preveu l’Ajuntament estan pensades, amb tota probabilitat, per un autònom, tot i que descomptant la quota d’aquest tipus de treballador -la mínima és 286 euros, sense bonificació-, el negoci queda lluny de ser viable. De fet, amb la necessitat marcada pel consistori que el bar estigui disponible 2.496 hores l’any i el càlcul de costos de la licitació, una persona cobraria 3,47 euros per hora.

Tenint en compte, però, que l’horari d’obertura és de 52 hores setmanals, es requereix un mínim de dues persones, fet que incrementa en gran mesura els costos de personal, fins al punt que pràcticament totes les despeses que preveu l’Ajuntament anuals -material, manteniment, assegurances, lloguers i gestions, a més de personal- es destinarien únicament a pagar els sous dels treballadors.

La previsió d’ingressos que calcula l’Ajuntament és de 38.367 euros per any. Però cal tenir en compte que arrenca l’activitat i que, a més s’ha de fer front al muntatge i comptabilitzar l’amortització dels béns (cafetera, planxa, neveres…) i la llosa de formigó. En base els càlculs del consistori, de destinar un 30% dels ingressos al sou del personal, per adequar el cost a l’SMI s’hauria d’ingressar el doble.

El bar del mercat municipal, la concessió de la qual depèn de l’àrea de comerç, també ha acabat sense concessionari per no ser viable compaginar les hores d’obertura amb els ingressos i el canon de concessió anual.

L’Ajuntament ha rectificat el còmput d’hores setmanals i anuals que ha d’estar obert el bar del Complex Esportiu Municipal Tomàs Claramunt per contenir un error: únicament havia comptat un dia entre setmana d’obertura, quan realment és de dilluns a divendres de 17 a 22:30h, a més de dissabtes i diumenges de 8h a 20:30h i de 8 a 20h respectivament. Aquest error feia disminuir les hores totals.

Els comuns, pendents del sou estipulat

Calella en Comú ha fet números i s’ha adonat que no surten de la forma com ho ha plantejat el consistori. Han comunicat al govern la seva incredulitat per aquest salari previst tan baix, advertint que no és viable per la quantitat d’hores requerides. Precisament els comuns de Madrid -Unidas Podemos- són els defensors de l’increment del SMI.

Comparteix el contingut!

Go to Top