PREMI CIUTAT DE CALELLA

Demà comencen les votacions d’un deslluït Premi Ciutat de Calella

Característic trofeu del Premi Ciutat de Calella, en forma d'onada

  • No hi ha categoria individual i en la categoria col·lectiva s’ha quedat sola l’Associació d’Amics i Voluntaris de l’Hospital per la renúncia de Foto-Film Calella. Falta saber què fara el consistori davant d’aquest atzucac i què decidirà l’Ajuntament en la categoria institucional creada expressament enguany.

2021-11-21T20:16:35+01:0021/11/2021|

Aquest any, el Premi Ciutat de Calella ha estat accidentat: durant el termini per presentar candidatures només se’n va proposar una per la categoria individual, que oficialment no ha trascendit però que en alguns cercles de dins el consistori sí que se sap. Es tracta del músic i compositor calellenc Jordi Feliu (Calella, 1971) i l’entitat que l’havia proposat era els Amics de la Poesia. Feliu ja va ser candidat a les votacions de l’any 2017. Però segons les bases, cal un mínim de dues persones per candidatura, del contrari estipulen que quedarà desert per manca de participació. Així ha estat, no hi haurà votació pel premi individual enguany.

Amb el trofeu per entitats ha passat el contrari. També pel que s’ha sabut no se’n va presentar cap dins els terminis, que van haver de ser estirats forçadament. Amb tot, l’Ajuntament ha decidit que el pot tenir l’Associació d’Amics i Voluntaris de l’Hospital (AVAH) o Foto-Film Calella.

Calella disposa de 125 entitats censades al Registre Municipal d’Entitats de l’Ajuntament de Calella

Però el col·lectiu dedicat a la imatge, que s’ha reunit aquest cap de setmana per avaluar aquesta candidatura, ha decidit renunciar al premi. Foto-Film ha publicat un escrit demanant el vot expressament per l’AVAH. Des de l’entitat expliquen que volien declinar-lo, però que no han pogut perquè, segons les bases, també s’hauria declarat desert i la seva voluntat és que sigui l’AVAH qui el guanyi. Així doncs, els calellencs tenim poc a triar si s’acaben posant les urnes. No es descarta que s’acabin anul·lant les votacions tot i que el consistori a hores d’ara no s’ha manifestat al respecte.

L’AVAH, per la seva banda, anima a través de la seva pàgina web a votar-la. És la primera vegada que l’entitat és candidata a aquest premi.

El calendari inicial previst pel govern pel Premi Ciutat de Calella 2021 ja descarrilava des de feia temps. Es preveia que es presentessin les candidatures fins el 30 de juny, posar les urnes entre el 5 i el 23 de juliol i la gala amb l’entrega de premis el 31 de juliol. Vista la poca concurrència, el consistori va decidir ampliar el termini de presentacions de candidatures fins el 30 d’agost i el premi es va deixar en “stand by” fins que s’ha anunciat recentment que les votacions comencen demà dilluns, 22 de novembre, i s’allarguen fins el 9 de desembre. La gala es farà a l’auditori de Can Saleta el dia 11 de desembre.

Malgrat les bases no ho contemplen, l’Ajuntament ha publicat en la nota de premsa que els ciutadans també podran votar de forma telemàtica a través de la mateixa plataforma Civiciti per la que ja es va votar pels pressupostos participatius. S’explica que s’anul·laran els vots si es produeix una doble votació telemàtica i presencial; però això només és possible si el vot no és secret.

El govern municipal també tenia previst crear una nova categoria per l’edició d’enguany. Es tracta d’un guardó donat a dit per l’Ajuntament, la categoria institucional. L’atorgament d’aquest guardó directament a l’AVAH podria ser una bona sortida de l’atzucac on ha anat a parar la categoria col·lectiva d’enguany per no desmerèixer el premi.

Des de l’any 2013 s’entrega el Premi Ciutat de Calella, un guardó que ha anat canviant amb els anys però s’ha caracteritzat per tenir una baixa participació en cada edició. Els dos primers anys s’aglutinaven les candidatures en una única votació, més endavant es van dividir en dues categories, entitat i individual. Generalment hi ha hagut cinc candidats a cada edició, sis l’any 2019

Tradicionalment és un premi que no ha tingut gaire interès ciutadà: les xifres de participació es mouen al voltant dels 300 vots (2,5% del cens cridat a votar). Podria ser que alguns sectors no es veiessin reflectits en els resultats o en la dinàmica d’aquest guardó. El sistema de votació a través d’una urna i una papereta que es mou per la ciutat durant dies podria no inspirar confiança als ciutadans. Amb tot, destaca el 2019 amb 700 vots que van fer guanyar els Amics del parc Dalmau i el metge jubilat de l’Hospital de Calella Pere Puig, que també va ser el cap de la Unitat Funcional de Patologia de la Mama.

Hi ha hagut més participació en el debat sobre la convocatòria del referèndum de la platja de gossos que en totes les edicions anteriors sumades del Premi Ciutat de Calella.

L’any passat, durant la pandèmia, es va eliminar el vot i va ser l’Ajuntament qui va triar premiar als sanitaris, voluntaris i víctimes de la COVID-19; estem en una època complexa. La pandèmia ha estat un punt d’inflexió important, que ens ha unit en la defensa d’una sanitat pública de qualitat però que ens ha fet augmentar la preocupació per les qüestions individuals enfront de les col·lectives. Alhora, els temps han portat a una manca de lideratge a nivell social i a entitats molt unides entre si, però tancades de portes enfora. Tot just ara hi ha col·lectius que comencen a estendre la mà per tal de teixir col·laboracions, un fet que requereix de paciència i confiança.

Un premi sempre és benvingut, però hi ha persones i entitats a les quals no els agrada competir, com han explicat des de Foto-Film Calella en la seva argumentació per desistir de la carrera pel guardó. Enguany hi haurà un únic premi, igual que durant les primeres edicions, i les votacions, si s’acaben celebrant, seran supèrflues en tant que es redueix a una única candidatura.

Comparteix el contingut!

Go to Top