La biblioteca ofereix un recull de llibres per entendre què està passant a l’Afganistan
Selecció de llibres, tant de ficció com reals, sobre l'Afganistan
L’Afganistan obre els telenotícies des de fa un parell de setmanes. L’assalt dels talibans, la fugida del govern, les dramàtiques imatges dels afganesos intentant pujar a algun dels avions que evacuen la gent del país i els atemptats d’ahir, que van provocar desenes de morts, estan sacsejant el món. L’arribada dels primers afganesos a Catalunya és “imminent” i aniran a les places disponibles del sistema estatal d’asil. Algunes ciutats com Barcelona fan una crida a la ciutadania a acollir als refugiats.
Per comprendre com s’ha arribat fins a aquesta situació, la Biblioteca Can Salvador de la Plaça ha fet una selecció de llibres: des de relats de viatgers a experiències de fugitius, novel·les de ficció i textos reals. A través de les seves pàgines es pot conèixer la convulsa història del país per tal d’entendre el present.
Entre els llibres que proposen trobem “El grito silenciado: Diario de un viaje a Afganistán”, d’Ana Tortajada, un relat sobre el viatge de l’autora i dues acompanyants que les va portar a Peshawar, la ciutat paquistanesa on malvivien la majoria d’exiliats afganesos, i a Kabul, capital del país i centre neuràlgic del poder talibà en el moment del seu viatge. Una altra proposta és “Historia de Afganistán”, de Daniel Goma, un anàlisi dels diferents aspectes polítics, socials, religiosos i culturals.
En l’apartat de ficció hi ha “I el ressò de les muntanyes”, de Khaled Hosseini, escriptor afganès, una història sobre dos germans que viuen en un poblet de l’Afganistan i que emprenen un viatge a peu fins a Kabul. Una novel·la sobre l’amor fraternal i la família. També hi trobem “El viatge de la Parvana”, de Deborah Ellis, sobre una noia afganesa que acaba de perdre al seu pare i emprèn la recerca de la seva família pel país. Un llibre que molts calellencs han llegit durant la seva etapa escolar.