El reajust econòmic que es va fer a mig exercici era massa conservador
L’Ajuntament tanca l’any 2020 amb un superàvit d’1 milió d’euros
L’Ajuntament té un saldo de dubtós cobrament per damunt dels 4 milions d’euros
El superàvit de 2020 de l’Ajuntament indica que les ajudes municipals a l’hostaleria i el comerç podrien haver estat més generoses
L’Ajuntament de Calella liquida l’any passat amb un milió d’euros en verd. Va haver de fer un reajust al maig per fer front a les necessitats econòmiques derivades de la crisi sanitària. Malgrat tot, li han sobrat el doble de diners dels que es van reajustar. Les ajudes a empreses i ciutadania vulnerables per la COVID-19 podien haver estat més generoses.
El tancament de l’exercici 2020 del consistori fa veure que l’Ajuntament podria haver destinat més recursos per pal·liar la crisi sanitària, econòmica i social que va començar arran de la pandèmia del coronavirus i així ajudar a les persones -i també empreses- més vulnerables de la ciutat.
Amb tot, el Govern municipal va proposar una modificació pressupostària de mig milió d’euros a mitjans d’any -en ple confinament- per l’increment de partides corresponents a despeses de personal laboral d’atenció social, neteja d’espais públics, manteniment i vigilància de platges, campanya de promoció turística i atencions assistencials, entre elles un increment de la subvenció directa a l’Associació de Voluntaris i Amics de l’Hospital. Per altra banda, reduïa despeses d’entitats culturals calellenques, festes populars, les fires, La Volta ciclista i també suspenia els pressupostos participatius així com la valorització dels llocs de treball promesa als empleats municipals.
Les despeses municipals corresponents a la celebració de l’Ironman 2020 no s’hi van descomptar, ja que estava previst fer l’Ironman a l’octubre passat. Finalment, es va acabar suspenent i ha acabat incrementant el superàvit municipal del 2020 en més de 150 mil euros. També hi consta el 85% de la recaptació de les multes imposades a ciutadans durant el 2020 per trencar el confinament o alguna altra de les mesures anti-Covid, el 15% restant se’l queda la Generalitat.
El pressupost de l’any 2020 pujava a 21,9 milions d’euros. El reajust econòmic que es va fer a mig exercici va ser d’uns 559 mil euros i en el seu tancament n’ha sobrat un milió.
Això contrasta amb la situació econòmica que està vivint la ciutadania i els empresaris calellencs. La majoria del teixit empresarial calellenc és del sector serveis, principalment hostaleria i comercial, ja que Calella no té indústria. El cas és que durant el 2020, la nostra zona ha rebut un 70% menys de turistes que anys anteriors i les xifres d’atur interanual han augmentat un 6% a l’agost passat. Pocs empresaris hauran tancat el 2020 en números verds i tothom, qui més, qui menys, ha vist reduïda la seva economia.
Tot i això, l’Ajuntament no es va quedar de braços plegats i va posar recursos a l’abast de la ciutadania. Concretament, va ajudar als comerciants a fer front als lloguers del seus locals per pal·liar la manca d’ingressos en el moment més estricte del confinament i també va eliminar les taxes de les terrasses i les guinguetes així com adaptar el cobrament dels impostos a la ciutadania en general. Va executar ajudes directes al sector turístic i ajudes als ciutadans en el pagament del lloguers d’habitatges. També va facilitar la connexió a internet a 70 famílies.
Vist en perspectiva, aquestes ajudes podrien haver estat més generoses i l’ajust a mig exercici no tan conservador. Prova d’això són les xifres de persones a les que atén Càritas Calella. Els seus responsables expliquen que ja gairebé han atès en 4 mesos més persones que durant tot l’any 2020. Fins i tot, el Banc dels Aliments i la Unió Europea s’han estranyat del fort increment de productes alimentaris que han servit a Calella.
En el marc de promoció turística per intentar acostar visitants a la ciutat, el nostre consistori va crear la campanya “És Calella” amb un cost de 100 mil euros entre disseny, publicitat als mitjans i posterior auditoria.
No és l’únic ni el primer any que es tanca un exercici amb un superàvit notable. De fet, normalment ha anat liquidant els pressupostos amb entre 1,3 i 1,6 milions d’euros. D’això se’n desprèn que o bé l’Ajuntament té un pressupost massa alt o bé la seva gestió no és prou acurada. A vistes de la ràtio per habitant, el pressupost de l’Ajuntament de Calella és baix.
De la liquidació de l’any passat sobta la morositat que acumula la hisenda municipal, amb un saldo de dubtós cobrament que passa de 3,5 milions d’euros (al 2019) als 4,6 milions d’euros. En aquests, no hi consten els ingressos no cobrats de 2020, ja que encara hi ha termini legal per al seu cobrament. La morositat del 2020 es coneixerà al llarg de la liquidació dels següents exercicis.