El Centre Social Okupat La Bruna es desmorona
La situació al voltant de l’edifici okupat del carrer Diputació es complica. Han marxat les famílies amb menors, hi han entrat inquilins nous problemàtics i els coordinadors del projecte de La Bruna s’han distanciat.
Els veïns del voltant de l’edifici de La Bruna, situat al carrer Diputació tornen a estar preocupats. De fet, alguns d’ells manifesten tenir por pel que veuen i escolten des de casa.
Expliquen que la situació ha canviat de nou, que les famílies que residien a La Bruna han marxat i que han vingut nous inquilins que provoquen problemes al veïnat.
El Centre Social Okupat La Bruna disposa d’electricitat, tot i que en precari. Alguns veïns els preocupa que això pugui causar problemes com els que es van viure a la fàbrica ocupada de Badalona que va acabar incendiant-se. Els inquilins no tenen aigua potable i han d’anar-la a buscar a una font propera.
Fa unes setmanes es va produir un robatori al Passeig de Mar, a la zona davant de la guingueta Blue Bar. Uns lladres es van emportar una bicicleta i dos patinets elèctrics espatllats d’una furgoneta. La víctima del robatori, propietari d’una botiga de bicicletes i patinets, així com els veïns de la zona, sospiten que els objectes robats són a La Bruna. Ho justifiquen perquè un dels inquilins va anar a buscar un carregar de patinet elèctric a la botiga de la mateixa víctima. El propietari no ho pot denunciar perquè només ho sospiten, no en tenen la confirmació.
Segons ha sabut CALELLA COMUNICACIÓ, els gestors de La Bruna com a centre social okupat s’hi han distanciat. Coordinar un centre d’aquestes característiques és una tasca que comporta molt de temps i esforços i és difícil compaginar-ho amb la feina.
Els veïns de la zona estan dolguts perquè l’alcaldessa, Montserrat Candini, va demanar als Jutjats d’Arenys aturar el desnonament de l’edifici, previst pel 6 de novembre, que finalment es va ajornar. També amb la CUP, partit que es va oposar al desallotjament en un moment en el que residien unes 45 persones. Ara, però, la CUP se’n desentén. Estan d’acord amb les ocupacions d’espais deshabitats per fer-hi centres socials però no amb la violència que aquests dies manifesten els veïns per part d’alguns inquilins de l’edifici.
L’Associació de Veïns Calella Centre s’ha volgut assegurar que totes les famílies que vivien a La Bruna i que van demanar l’empadronament l’han aconseguit, per això es va dirigir a l’Ajuntament a través d’una instància. La resposta del consistori ha estat que ha ofert una alternativa habitacional a les famílies amb menors més vulnerables.
Per altra banda, la propietat de l’edifici, l’antic hostal La Gaviota, espera pacientment que es faci efectiva l’ordre d’execució del llançament per poder tornar a disposar de l’immoble.
L’actual estat d’alarma està fent ajornar el desallotjament. De fet, la Generalitat va aprovar un decret per intentar aturar els desnonaments durant la pandèmia, tot i que xoca amb la legislació espanyola, que no dona competències a la Generalitat en aquest sentit.
La Bruna és un projecte que va començar al gener de l’any 2017. Hi han passat diversos col·lectius que han anat realitzant activitats, classes i xerrades. Al principi, els veïns més propers ho veien com un bon projecte perquè mantenien net l’edifici. La convivència, però, es va començar a tòrcer des de fa un any i cada vegada ha anat empitjorant més. Aquesta última tardor s’han viscut moments molt tensos. Un d’ells el va protagonitzar un grup de joves llençant mobles per la finestra i encarant-se a la Policia Local. Aquests nois van ser expulsats dies després dels incidents.