La CUP vol crear una vicepresidència de la Generalitat sobre transició ecosocial i emergència climàtica
Jordi Pagès, militant de la CUP i membre de la Plataforma Preservem el Litoral del Maresme
Pel partit anticapitalista és necessari canviar el model territorial perquè sigui més ecològic i tracti el territori com un bé comú i no com un recurs a rendibilitzar.
Per fer front a la crisi climàtica, la CUP aposta per crear una vicepresidència de la Generalitat sobre transició ecosocial i emergència climàtica, que actuaria amb titularitat pròpia i independent del departament de Territori i Sostenibilitat i dels seus respectius organismes. També volen recuperar el departament de Medi Ambient i dotar-lo dels recursos necessaris.
La CUP ha celebrat avui una roda de premsa al casal popular La Morra amb especialistes en medi ambient per tractar la situació del litoral maresmenc. Sota el lema “que no ens trinxin la comarca”, tota una declaració d’intencions els ponents han tractat diverses qüestions que afecten directament el nostre territori, com la pacificació de la N-II promoguda per la futura gratuïtat de la C-32.
Jordi Pagès, membre de la Plataforma Preservem el Litoral del Maresme i militant de la CUP Mataró, ha mostrat el rebuig de la plataforma al projecte del ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic per construir desenes d’espigons i dragats massius, que denuncia, no atén la oposició d’alguns ajuntaments del territori.
El macroprojecte del ministeri vol moure gairebé 5.500.000 m3 de sorra, actuació que tindrà un cost de 38,5 milions d’euros, i construir 28 espigons des de la costa de Montgat fins a Malgrat de Mar, amb un cost de 27,3 milions d’euros.
Des de Preservem el Litoral del Maresme demanen fer projectes a nivell local tenint en compte les necessitats específiques de cada municipi i deixar de fer “obres mastodòntiques” que malmeten el medi ambient. També volen recuperar rieres i aqüífers. Reclamen la creació d’una Taula per la Gestió del Litoral del Maresme, amb visió global i interdisciplinària, amb la participació de tots els agents del territori, del món científic i tècnic, i que tingui com a objectiu dissenyar un Pla Integral per la gestió de les platges i la sostenibilitat del litoral.
La CUP també considera que cal “posar fi a l’acaparament dels recursos naturals, ara en mans de les elits dominants del país”. Volen canviar el model territorial perquè sigui més ecològic, no extractiu i eficient i tracti el territori com un bé comú i no com un recurs a rendibilitzar.
La regidora de la CUP d’Arenys de Mar, Ona Curto, ha anunciat la voluntat del partit anticapitalista d’impulsar una llei catalana de Residu Zero, per la prevenció de residus i l’ús eficient dels recursos.