Junts reclama ser més forts per evitar anar de remolc dels possibles socis de govern

Ten es presenta a les llistes de Junts per Catalunya a la demarcació de Girona i Freixa es presenta a la demarcació de Barcelona

  • Francesc Xavier Ten i Gloria Freixa expliquen el projecte de Junts per Catalunya a Calella més enllà de la independència. Calellencs de naixement, tot i que ara no hi viuen malgrat mantenen els lligams familiars i els records d’infantesa.

2021-02-07T21:11:25+01:0007/02/2021|

L’acte, que havia de tenir un format de taula amb paradeta i carpa al Passeig de Mar, s’ha hagut de traslladar a la Sala Mozart per la pluja, on han organitzat un col·loqui explicant com neix Junts per Catalunya i perquè es presenten a les eleccions. El partit de Puigdemont, encapçalat ara per Laura Borràs, vol donar a conèixer els seus actius més enllà de la intencions independentistes. Diuen que a la llista de Junts per Catalunya hi ha gent molt capacitada per formar el futur govern de la Generalitat.

Reclamen ser els més forts, en aquest sentit, Freixa defensa que “cal que Junts per Catalunya tingui la clau d’aquest pròxim govern; ens hem trobat amb lleis complicades, lleis de topalls dels lloguers, que afecten a la propietat privada. Ens hem trobat amb el discurs de la CUP i dels comuns que no comprem. Ens hem de centrar a fer polítiques des de l’administració”. No els ha agradat aquesta última legislatura i han fet autocrítica. Consideren que els ha faltat fer més de nexe amb el territori, els ajuntaments i les associacions. Volen fer de connectors amb els diferents departaments de l’administració de la Generalitat (directors generals, caps de gabinet i consellers).

Lamenten que han hagut d’estar lligats a ERC durant la legislatura i posen per exemple la mala gestió de les residències durant la pandèmia que s’ha fet des del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, liderada pels republicans i la fallida investidura de Puigdemont a l’inici de la legislatura.

Al seu entendre tenen els consellers de l’actual govern més ben preparats: el conseller Ramon Tremosa al capdavant del Departament d’Empresa i Coneixement i el conseller Puigneró que està portant les polítiques digitals. Consideren que el discurs independentista eclipsa el debat de les accions del govern de les àrees que porta Junts. També posen com a bandera la creació de la primera llei del Canvi Climàtic al sud d’Europa.

El partit polític de Junts per Catalunya va néixer a l’octubre de l’any passat i, per tant, es tracta d’un partit nou i diferent de la coalició electoral que sota el mateix nom sorgia entre el PDeCAT i Convergència Democràtica de Catalunya i que va concórrer a les eleccions del desembre de 2017.

Al partit de Junts per Catalunya s’hi ha integrat la Crida Nacional per la República, Acció per la República, Els Verds-Alternativa Verda, Reagrupament, Demòcrates de Catalunya, Moviment d’Esquerres, Solidaritat Catalana per la Independència i Independentistes d’Esquerra.

Han parlat també de la crisi econòmica en la que estem immersos arran de la crisi sanitària i que a casa nostra ha estat especialment dura en termes de turisme i comerç. En aquest sentit, Ten assegura que els ciutadans “estem reclamant una sèrie de mesures al Govern [de la Generalitat], que en té les competències. Un Govern que vol ser un Estat però que no té els recursos de l’Estat.

Lamenten la postura dels comuns, que al seu entendre no volien el turisme a la ciutat de Barcelona fins que n’ha arribat la crisi sanitària i se n’han adonat que el necessiten per sobreviure i ara en reclamen les ajudes.

El Banc Central Europeu va advertir que Espanya era el país d’Europa que menys va gastar per fer front a la crisi econòmica. “L’autonomisme ha arribat al seu màxim, el concepte d’un Estat de les Autonomies per sortir de la crisi no ens serveix. Tal com el tenim, avui per avui, no en sortirem bé d’aquesta crisi”, lamenta Ten; i reclama anar a Madrid tots junts a demanar els diners que cal per tirar endavant Catalunya, les seves empreses, els autònoms i els particulars. “Si haguessin finançat adequadament Catalunya no estaríem així […] tenim un dèficit de 16 mil milions d’euros anuals que s’acumulen a més de 45 mil milions”, afegeix.

Tot i això posen sobre la taula una notícia del Financial Times on fa referència al fet que Catalunya és la millor regió del sud d’Europa on invertir. Contesten així a les crítiques dels socialistes que consideren que el procés independentista ha degradat la imatge catalana a l’exterior i els recorden que qui va voler treure les empreses de Catalunya va ser l’Estat des de Madrid.

S’ha parlat també de cultura: han anunciat que si governen motivaran la creació d’una Llei Catalana del Mecenatge, de tal manera que així es puguin fer deduccions fiscals a les persones que aporten actius econòmics a les associacions.

Comparteix el contingut!

Go to Top