La problemàtica de la R1: trens sense distància social, retards i avaries
Els trens van plens de gent que no pot mantenir la distància de seguretat
Els usuaris de la R1 es queixen de la saturació dels combois en plena pandèmia. És una de les línies que més gent utilitza i que més problemes tenen.
Pujar a un tren de la R1 és tota una aventura. Els usuaris han de patir a diari diversos problemes, com la saturació dels trens o retards importants. A més, sovint pateixen avaries. És una de les línies més problemàtiques de Rodalies. És una situació que es veu any rere any, però destaca que, en plena pandèmia, als trens no hi càpiga ni una agulla.
“És una vergonya com ens estan tractant. Van col·lapsats. I ho estem patint des de fa setmanes”, es queixa un calellenc usuari de la R1. Els trens estan plens de gent que, tot i portar mascareta, no pot mantenir la distància de seguretat pel poc espai que hi ha. Aconseguir un seient és una gran sort; la majoria de persones van dretes i la distància és tan mínima que es toquen els uns amb els altres. La situació ha arribat al punt que les autoritats sanitàries han demanat als passatgers que no parlin per no emetre saliva i evitar contagis.
Les hores punta solen ser la primera del matí i la última de la tarda. Coincideix amb l’hora d’entrada i sortida de moltes feines. Són els horaris en els que més gent agafa el tren per anar a treballar o estudiar.
La situació s’agreuja quan Renfe circula amb un tren curt, perquè implica que es redueix l’espai a la meitat. “Han posat un tren curt i va a petar. I així cada dia”, lamenta l’usuari. Des de l’estació de Barcelona Sants fins a Calella hi ha, si tot va bé, un recorregut d’una hora i quart. En tot el trajecte, aturant-se a totes les estacions primer de Barcelona i després del Maresme, hi puja molta gent. I tots han d’anar ben junts com si es tractés d’una llauna de sardines. No és per decisió pròpia: no hi ha més espai.
Els propietaris i treballadors de bars i restaurants qüestionen que se’ls tanqui mentre els trens estan abarrotats. Consideren que és molt més fàcil contagiar-se al transport públic que no pas en un establiment de restauració.
La saturació dels trens no és l’únic problema al qual s’enfronten. La R1 sovint pateix retards. Les causes són diverses: problemes d’electricitat, a la catenària, a les instal·lacions. Quan plou, arribar al destí és un malson. És una de les línies amb més problemes, però paradoxalment, el Maresme pràcticament no s’ha contemplat en el Pla d’inversions de Rodalies pels pròxims 10 anys.
Renfe emet justificants de demora per aquells que necessitin acreditar que el tren ha arribat tard. És útil per la gent que treballa o que va a classe. Si el tren ha patit una demora de més de 20 minuts, Renfe compensa amb un bitllet amb un nou viatge.
La falta de maquinistes provoca retards i obliga a suspendre trens
Els problemes no acaben aquí. La pandèmia ha provocat baixes i ha retardat la formació dels nous maquinistes. Això va causar retards a totes les línies la setmana passada i va portar a Renfe a suprimir trens. Dijous i divendres es van eliminar uns 30 trens. Una de les línies més afectades va ser la R1.
Es preveia que, durant el 2020, s’incorporessin 100 conductors. Però la crisi sanitària ha impedit que completin el seu període de formació. A una plantilla envellida se li han sumat baixes i quarantenes derivades de la COVID-19.
A banda d’aquestes afectacions, també hi ha hagut obres de gran envergadura que han suposat alteracions, com les de l’estació de Sants o les de la Sagrera.