El Pla d’inversions de Rodalies relega el Maresme
El tren al seu pas entre Calella i Sant Pol de Mar
Caldrà esperar més de deu anys per veure el projecte de doble via entre Arenys i Maçanet. No consta tampoc la supressió del pas a nivell de Calella.
El Maresme ha quedat fora del Pla de Rodalies 2020-2030. Només hi apareix, de resquitllada, una obra menor a l’estació de Tordera i una reforma a l’estació de Mataró. Del projecte de doble via entre Arenys i Maçanet, llargament reivindicat pels pobles de l’Alt Maresme, res. Tampoc es menciona la supressió del pas a nivell de Calella, tot i que hi ha un projecte tècnic redactat des de l’any 2017.
El Pla de Rodalies 2020-2030 preveu una inversió a Catalunya de 6.345,92 milions d’euros durant els propers 10 anys. Però la part que es destinarà al Maresme serà residual, ja que els projectes que es reclamen des de la comarca no tenen un calendari establert. Res fa pensar que el desdoblament de la R1 al pas per la nostra ciutat sigui una realitat durant aquesta dècada.
La multimilionària inversió preveu actuacions de millora a les estacions, que seran 100% accessibles, la compra de nous trens, la construcció de deu noves estacions, la instal·lació de 120 quilòmetres de noves vies i la implantació del sistema ERTMS (el sistema europeu de gestió de trànsit ferroviari) a la xarxa de l’àrea metropolitana de Barcelona.
En el document on consten les actuacions immediates previstes com a màxim fins al 2025, només hi apareix una obra menor a l’estació de Tordera, que permetrà millorar la freqüència entre Blanes i Tordera. En les actuacions a mig termini, previstes entre 2026 i 2030, hi consta la reforma de l’estació de Mataró, sense especificar en què consistirien aquestes obres.
Renfe compta amb 271 trens que tenen una vida de 20,2 anys de mitjana. Per tant, la majoria de trens estan envellits. El 16% dels trens tenen una antiguitat superior als 25 anys. Un altre dels problemes que detecten Renfe i Adif és que gairebé la meitat de la longitud és de via única i que hi ha trams amb una saturació de més del 75%.
Els dos grans projectes ferroviaris del Maresme, en avaluació
El Maresme reclama, des de fa anys, dos grans projectes a nivell d’infraestructura. Un d’ells és la doble via a l’Alt Maresme, entre Arenys i Maçanet, imprescindible per poder augmentar la freqüència de trens. No obstant, és una acció de gran magnitud i dificultat a causa de l’orografia de la costa maresmenc, fet que provoca que es vagi posposant dècada rere dècada. En canvi, sí està previst el desdoblament a la línia R3 i al tram Castelldefels-El Prat.
L’altre gran projecte és el del tren orbital, que ha d’unir Mataró amb Vilanova i La Geltrú passant per Granollers, Sabadell, Terrassa, Martorell i Vilafranca, a la segona corona metropolitana. Les dues accions es mencionen al capítol “Avaluació i planificació d’actuacions estructurants”. És a dir, que no es preveuen, com a mínim, en els pròxims deu anys i que com a molt constarà en el Pla 2030-2040, sense cap compromís que tiri endavant.
Tradicionalment, no acostumen a fer tota la inversió anunciada. Per tant, dels 6.000 milions d’euros previstos, probablement molts dels projectes quedin guardats en un calaix.
El que no surt mencionat és el trasllat de l’R1 a l’interior de la comarca, un projecte reclamat pels ajuntaments per alliberar el front marítim de la barrera ferroviària, així com per apropar el servei a altres pobles del Maresme. També els geòlegs i experts mediambientals adverteixen que el canvi climàtic posa data límit a la línia.